Hlavní obsah

Švejnar odložil rozhodnutí o kandidatuře na příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ekonom Jan Švejnar oznámí až příští týden, zda přijme nabídku ucházet se o post prezidenta republiky, a stane se tak druhým oficiálním kandidátem. Uvedl to po úterní schůzce se senátory KDU-ČSL. Zdůvodnil to tím, že ještě do konce týdne se mají uskutečnit jednání politických stran ohledně jeho podpory.

Článek

Sám ale zatím žádné další setkání s parlamentními frakcemi nemá naplánováno. V sobotu se ohledně jeho kandidatury mají sejít ČSSD i KSČM.

"Jakmile budu znát výsledek, tak se o tom poradím a někdy příští týden bych se rozhodl," uvedl Švejnar. Bez dostatečné podpory nehodlá kandidovat. "Ta podpora musí být dostatečná. Co přesně bude znamenat dostatečná podpora, to je zatím otevřené," dodal.

Švejnar uvedl, že ještě tento týden by rád shromáždil podpisy alespoň deseti zákonodárců, které jsou nutné pro předložení oficiální nominace.

"Ještě nejsme ve fázi, kdy mohu říci, že jsme (podpisy) získali nebo nezískali, ale rozhodně tento týden bych rád získal řekněme deset podpisů tak, abych mohl kandidovat v případě, že bych chtěl kandidovat," uvedl Švejnar. Rád by měl podpisy z celého politického spektra.

Švejnar si lidovecké senátory údajně naklonil

Po jednání s lidovci Švejnar na dotaz, zda si je získal, uvedl: "To samozřejmě nevím, ale byla to velice dobrá diskuse. Musí se poradit, ale slibuji si, že podporu dostanu."

Místopředseda KDU-ČSL David Macek uvedl, že Švejnar si lidovecké senátory naklonil, přestože je výslovně o podpisy pod svou případnou kandidaturu nepožádal. Macek pak za sebe řekl, že Švejnara by rád viděl prezidentem republiky, podobně reagoval i náměstek ministra Cyrila Svobody Jiří Stodůlka, podle kterého je Švejnar 'člověk světového formátu'.

Někteří lidovci ale už dali najevo, že jejich favoritem je Klaus. Tímto názorem se netají například ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle Švejnara je církev základním pilířem společnosti

Lidovce podle Macka zaujalo Švejnarovo chápání církve jako jednoho z pilířů společnosti. Ovšem konkrétní termín, kdy KDU-ČSL řekne svůj jasný postoj k prezidentským kandidátům, Macek neuvedl. "Dočkáte se brzy," dodal. Lidovečtí senátoři se ještě chtějí sejít s prezidentským kandidátem ODS a současným prezidentem Václavem Klausem.

Jan Švejnar

Jan Švejnar se narodil v roce 1952 v Praze. O 18 let později emigroval s rodiči do Švýcarska, kde rok studoval demografii na univerzitě v Ženevě, následně vystudoval ekonomii na Cornellské a Princetonské univerzitě v USA. Je ženatý s američankou Katherin Terrelovou, s kterou má dvě děti, syna Daniela a dceru Lauru, vlastní americké i české občanství.

V současnosti působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě a do roku 2004 byl ředitelem tamního Institutu Wiliama Davidsona. Střídavě žije v Michiganu (USA) a Praze. V ČR zastává pozici předsedy dozorčí rady ČSOB od roku 2003 a je předsedou ekonomického institutu CERGE.

V ekonomických kruzích je považován za liberálního ekonoma. Přestože se podílel na ekonomických reformách v počátku devadesátých let, tak na jejich aplikaci neměl vliv a měl o nich jinou představu než ti, kteří je prosadili.

V únoru 2008 se Jan Švejnar neúspěšně ucházel o úřad prezidenta ČR. Zákonodárci zvolili Václava Klause.

Ekonom má už připravený tým politických poradců, kteří mu mají při případné prezidentské kandidatuře pomoci. Mezi nimi jsou mimo jiné politologové působící na zahraničních univerzitách jako je bratr herce Jana Krause Michael působící na americké Middlebury Colege a ředitel pobočky Pařížského institutu politických věd v Dijonu Lukáš Macek.

Reklama

Související články

Komunisté nejsou jednotní v podpoře Švejnara

Komunisté stále zvažují svůj postoj při únorové volbě prezidenta. Předseda strany Vojtěch Filip ve čtvrtek řekl ekonomovi Janu Švejnarovi, který by se mohl...

Výběr článků

Načítám