Hlavní obsah

Svědek z Izraele v kauze Dalík popřel korupci kolem pandurů

Právo, Jakub Troníček

Čeští detektivové nedávno v Izraeli vyslechli jednoho z důležitých svědků k údajné obří korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Vyšetřování rozsáhlé kauzy tak spěje k závěru.

Foto: Archiv, Právo

Marek Dalík

Článek

V případu je obviněn kontroverzní lobbista Marek Dalík, který si podle policie měl říct o úplatek půl miliardy korun. A v nejbližší době by mohlo být jasno v tom, jestli ho kvůli tomu státní zástupce požene k soudu.

Posledním zahraničním vyslýchaným svědkem byl podle informací Lova Drori, tedy zástupce izraelské společnosti Rafael, která do obrněnců dodávala střelecké věže. Čeští policisté ho v doprovodu žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství vyslechli během ledna.

„Jakékoliv úplatky ale v souvislosti s touto zakázkou odmítl,“ řekl k tomu dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Výpověď Droriho přitom není překvapivá, sám měl být do aféry zapletený.

Drori úplatek pro Dalíka urgoval

Podle korunního svědka policie – exmanažera Steyru Stephana Szücse – to měl být právě on, kdo údajně úplatek pro Dalíka na rakouských zbrojařích urgoval.

Střelecké věže tvoří až 40 procent ceny obrněného transportéru, a izraelská zbrojovka tak měla na dokončení kontraktu eminentní zájem.

Platbou 18 miliónů eur podle výpovědi Szücse v roce 2007 Dalík na schůzce v Praze úspěšnou realizaci zakázky podmiňoval.

A Drori měl o dva týdny později ve Vídni zástupcům Steyru vzkazovat, že zmíněné peníze by zajistily i souhlas Dalíkova přítele a tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Drori už to dříve označil v rozhovoru pro Hospodářské noviny za „blbost“.

Bodlák: vyšetřování spěje ke konci

Pražské Vrchní státní zastupitelství se k obsahu nedávného výslechu odmítlo jakkoliv vyjadřovat. Šéf jeho odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marek Bodlák pouze uvedl, že všechny žádosti o právní pomoci do zahraničí už byly úspěšně vyřízeny.

„Můžeme říct, že to spěje ke konci,“ řekl Bodlák s tím, že vyšetřování by mělo být uzavřeno do dvou měsíců.

Teprve po oficiálním ukončení vyšetřování a po seznámení obviněného Dalíka se spisem bude dozorující státní zástupce Jan Kořán rozhodovat, zda v této věci podá obžalobu.

Dalíkovi za pokus o podvod v této souvislosti hrozí v případě odsouzení až deset let vězení. Policie se opírá především o výpověď Szücse, který měl ve Steyru projekt Pandur na starosti.

Průběžné šetření vyústilo řadou obvinění 

Jako utajovaný svědek do protokolu před třemi lety vypověděl, že si Dalík měl říct o úplatek jako provizi za uskutečnění obchodu. Jméno Szücse však dva měsíce nato ze spisu uniklo do médií, a další vyšetřování tak bylo ohroženo.

Byl to shodou okolností právě únik této informace, který odstartoval prověřování tehdejšího vlivného náměstka pražského Vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka.

Šetření sice neprokázalo, že by s tímto „provalem“ měl Grygárek něco společného, navedlo ale detektivy až k jeho obvinění z krytí dalšího vlivného lobbisty Romana Janouška.

Celá věc ostatně vyústila také k obvinění někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) a jejího manžela, tehdejšího předsedy vlády Petra Nečase.

Reklama

Výběr článků

Načítám