Hlavní obsah

Svátek 17. listopadu by mohl mít v názvu i den studentů, schválili to poslanci

Novinky, ren

Státní svátek Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, by mohl mít v názvu i Mezinárodní den studentstva, který se v tento den také připomíná. V pátek odpoledne to schválili poslanci. Změnou zákona se nyní bude zabývat Senát.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novelu ve Sněmovně podpořili poslanci napříč kluby. Pro změnu zákona o státních svátcích se vyslovilo 118 poslanců z řad ČSSD, Pirátů, ANO i SPD. Proti bylo 26 poslanců především z ODS.

„Zapřemýšlejme, o čem skutečně budeme hlasovat. Podpořme hodnoty a dejme studentům pro rok 2019 v tento předvánoční čas dárek,” hájila změnu poslankyně ČSSD a jedna z předkladatelek návrhu Kateřina Valachová.

Odklad o dvě desetiletí neprošel 

Opozice reagovala především tím, že by se stávající stav a současný název svátků neměl rozmělňovat.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek navrhoval odklad účinnosti předlohy až na leden 2040, to ale neprošlo.

Už v minulosti zaznívaly návrhy na změnu názvu tohoto státního svátku. Před dvěma lety to navrhovala třeba Helena Válková z ANO, ale neúspěšně. [celá zpráva]

Mezinárodním dnem studentstva se stal 17. listopad na památku represí nacistů vůči českým studentům v roce 1939. Demonstraci, která se v tento den o 50 let později konala, rozehnala násilně komunistická policie. To vyvolalo odpor, který vedl k pádu totalitního režim v tehdejším Československu.

Reklama

Výběr článků

Načítám