Hlavní obsah

Sváček vzdal kandidaturu do vedení VS v Praze

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horký brambor ohledně rozhodnutí, zda jmenovat či nejmenovat do vedení Vrchního soudu (VS) v Praze bývalého předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka, nakonec vytáhl z rukou ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) samotný Sváček. Svoji kandidaturu stáhl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Jan Sváček

Článek

„Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš vzal zpět svůj návrh na jmenování místopředsedy VS v Praze pro úsek trestního soudnictví,“ sdělila ve středu Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

„Jako důvod uvedl, že mu JUDr. Sváček doručil odnětí svého souhlasu, bez kterého nelze návrh na jmenování v souladu se zákonem podat,“ dodala mluvčí.

Sváček, kterému dvakrát neprošla nominace na ústavního soudce, když jeho kandidaturu odmítli senátoři, tak možná předešel dalšímu fiasku.

Ačkoli v září zvítězil ve výběrovém řízení, jeho jmenování ministryně spravedlnosti Válková odkládala a v mezidobí sílily protesty proti Sváčkovu jmenování.

Střetával jsem se s mnoha lidmi, a mnohdy i politiky, kteří měli pocit, že soudní rozhodnutí není nebo nebylo vydáno podle jejich představ
Jan Sváček

Kromě některých senátorů, například Libora Michálka (zvolen za koalici Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL), s nimi vystoupili i zástupci iniciativy Vraťte nám stát! Vyčítali soudci někdejší členství v komunistické straně, ale také vazby na lidi z klientelistických kruhů. Samotný Sváček to označil za reakci na své předchozí působení v soudní soustavě.

„Čtrnáct let jsem dělal předsedu Městského soudu v Praze, největšího soudu v České republice, který vyřizuje klíčové kauzy, které se udály v Praze,“ uvedl pro Právo začátkem října Sváček.

„Přitom jsem se střetával s mnoha lidmi, a mnohdy i politiky, kteří měli pocit, že soudní rozhodnutí není nebo nebylo vydáno podle jejich představ. Musel jsem vždycky nezávislost soudců hájit. Udělal jsem si tím spoustu nepřátel. Někteří z nich mi to v současné době prostřednictvím různých institucí vracejí,“ podotkl soudce, který na Vrchním soudu působí od loňského roku.

Byl poradcem Klause

Sváček v roce 2003 odmítl nabídku tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Rychetského nahradit jej coby ministr spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly. Stal se však poradcem prezidenta republiky Václava Klause.

Sváčkovy údajné vazby na zájmové kruhy vyplynuly i z policií odposlechnutých hovorů mezi lobbisty Martinem Ulčákem a Romanem Janouškem z jara 2013. Ulčák v nich měl uvést, že Sváček „půjde dělat ústavního soudce nebo místopředsedu vrchního soudu“.

„Proti tomu neexistuje obrana – než jen to, že řeknu, že jsem samozřejmě s těmito lidmi nikdy nemluvil, nejednal a nevím, odkud jejich informace pocházejí,“ reagoval Sváček na tato obvinění pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám