Hlavní obsah

SÚKL prověřuje osm podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje k úternímu datu celkem osm případů nahlášených úmrtí, která by mohla mít souvislost s očkováním proti covidu-19. Lidé nahlásili možné nežádoucí účinky v 996 případech, což odpovídá zhruba dvěma promile vydaných očkovacích dávek. SÚKL zdůraznil, že mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti.

Foto: Rolf Vennenbernd, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Očkování proti covidu-19 podstupuje velké množství lidí, včetně osob, které trpí závažnými zdravotními problémy či komorbiditami (tedy větším množstvím nemocí najednou). V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí,“ připomněl ústav.

První případ úmrtí, které mohlo souviset s očkováním, zaznamenal ústav před dvěma týdny. Ústav informace o těchto případech posílá do evropské databáze nežádoucích účinků.

V databázi se shromažďují případy ze všech zemí, ve kterých je vakcína registrována. Všechny případy úmrtí, které mohly souviset s podáním vakcíny, se následně pečlivě hodnotí.

Kdyby výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA) došel k závěru, že mezi přípravkem a reakcí existuje příčinná souvislost, může například změnit jeho registraci.

SÚKL eviduje pět podezření na úmrtí po očkování proti koronaviru

Domácí

Nežádoucí účinky podle očekávání

Podezření na další nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, která zatím SÚKL obdržel, odpovídají očekávaným reakcím, které byly popsány v klinických studiích. Nejčastěji, asi v polovině hlášení, lidé oznamovali takové reakce, jako jsou horečka, zimnice, únava, reakce v místě vpichu či bolest v podpaží. U některých lidí se objevily i bolest hlavy, mdloba, bolesti svalů, nevolnost i vyrážka.

K úternímu večeru, ke kterému je i aktuální hlášení nežádoucích účinků, mělo v Česku ukončené očkování zhruba 221 924 lidí, alespoň jednu dávku dostalo 582 000 lidí.

Nezaostáváme, tvrdí Blatný k očkování. AstraZeneca se šetří pro učitele

Domácí

V ČR se očkuje třemi vakcínami, které jsou registrovány v EU, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Reklama

Výběr článků

Načítám