Hlavní obsah

Stupeň rizika poklesl, číslo R naopak vzrostlo

Novinky, Jaroslav Soukup, David Ryneš

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí může nakazit jeden člověk s koronavirem, v pondělí stouplo na 0,8. Po většinu minulého týdne se přitom pohybovalo na nižších hodnotách. I přes tuto změnu poklesl index rizika v rámci protiepidemického systému (PES) na hodnotu 57.

Článek

Na hodnotě 0,8 byl sedmidenní klouzavý průměr reprodukčního čísla naposledy před týdnem v pondělí 16. listopadu. Další dny se již údaj držel na hodnotě o desetinu nižší. Pokud by se i nyní číslo R udrželo na hodnotě 0,7, klesl by v rámci republiky index rizika o dalších pět bodů.

Rizikové skóre, podle něhož se určují stupně rizika a z nich plynoucí opatření, zaznamenalo v pondělí pokles na hodnotu 57, která odpovídá třetímu stupni. Nyní se Česká republika nachází ve čtvrtém stupni rizika, což s sebou přineslo zmírnění restrikcí. Výjimkou je školství, kde proběhne rozvolnění v podobě návratu části žáků do škol až v dalších dnech.

Pokud by se rizikové skóre udrželo na úrovni třetího stupně sedm dní, je podle pravidel ministerstva zdravotnictví možné přistoupit k dalšímu snížení stupně rizika. O tom rozhoduje vláda.

Tři kraje se blíží pátému stupni, nejvyšší R má Rakovník

Index rizika se liší v jednotlivých krajích. Nejnižší je v Praze (45), v Moravskoslezském (52) , Středočeském a Libereckém (oba 57). Tyto regiony vykazují riziko na úrovni třetího stupně.

Naopak kraje Karlovarský, Pardubický a rovněž Vysočina mají index rizika mezi 72 a 70, což se blíží horní hranici čtvrtého stupně, která je na úrovni 75.

Bude to ještě dlouhé trápení. Další vlna epidemie bude v lednu či únoru, míní Dušek

Domácí

Při detailnějším pohledu je patrné, že v Karlovarském kraji je reprodukční číslo lehce nad hodnotou 1. Nejhoršími okresy jsou Sokolov (R 1,14) a Karlovy Vary (1,06). Za vysokým rizikovým skóre je rovněž vysoká pozitivita testů v regionu.

Vůbec nejvyšší reprodukční číslo má momentálně Rakovník (1,54). Nad hodnotou 1 jsou vedle něj, Sokolova a Karlových Varů ještě okresy Most, Kladno, Louny, Svitavy a Hradec Králové.

Nejvyšší počet nakažených seniorů v přepočtu na 100 000 obyvatel eviduje v posledních 14 dnech Havlíčkův Brod. Konkrétně je to 1361 osob na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám