Hlavní obsah

Studentský spolek, který založil Feri, zmizel ze seznamu podporovaných aktivit Právnické fakulty

Novinky, drk
Praha
Aktualizováno

Právnická fakulta Univerzity Karlovy podmíněně odebrala podporu spolku Kappa Omega, který v roce 2016 spoluzaložil dnes už bývalý poslanec Dominik Feri. Novinkám to sdělila mluvčí fakulty Vlasta Tichá. Kappa Omega byla zároveň na stránkách odstraněna ze seznamu fakultou podporovaných spolků. Podle zjištění Deníku N a serveru A2larm mělo na akcích spolku docházet k „predátorskému chování” Feriho.

Foto: Novinky

Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Článek

„Kolegium děkana rozhodlo o tom, že podmíněně odejme fakultní podporu spolku Kappa Omega do prošetření podnětu, které děkan obdržel,” uvedla na dotaz Novinek vedoucí komunikace a vnějších vztahů Tichá.

Ještě minulý týden byla Kappa Omega uvedena na oficiálním seznamu studentských spolků, které fakulta podporuje. Teď už tomu tak není.

Foto: Oficiálnís stránky Pf UK

Vlevo seznam spolků z 9. června 2021, vpravo pak aktuální ze 13. června

Spolek má podle údajů ve spolkovém rejstříku za účel podporovat „studentský život, vzájemné přátelské vztahy a mimoškolní aktivity”.

Foto: Novinky

Dominik Feri na archivní fotografii

Pod drobnohled se dostal na konci května, kdy Deník N a server A2larm zveřejnily svědectví dívek, které nezávisle na sobě uvedly, že se na nich Feri dopustil sexuálního obtěžování a násilí.

Prošetříme aktivity spolku, který Feri založil, zní z Právnické fakulty

Domácí

„Podle řady výpovědí bylo chování Dominika Feriho na setkáních Kappy Omegy i na jiných akcích Právnické fakulty „predátorské“. Svědkyně uvádějí, že na ženy běžně sahal a měl nevhodné návrhy. K největším excesům prý docházelo na tradičních seznamovacích akcích mimo Prahu,” stojí v květnovém textu Deníku N a A2larmu.

Současné vedení spolku se od svého bývalého člena Feriho distancovalo.

Děkan Právnické fakulty: Obvinění Feriho je vážné, o podezřeních jsem nevěděl

Domácí

Anonymní dotazník studentům

Vedení pražských práv v reakci na článek uvedlo, že aktivitu Kappy Omegy prověří.

„S ohledem na zveřejněné informace činnost spolku podrobíme zvláštní pozornosti, nechceme však předjímat žádné další kroky,” uvedl tehdy na dotaz Novinek proděkan pro komunikaci Marek Antoš.

Obtěžoval vás někdo? Právnická fakulta obeslala studenty dotazníkem

Domácí

Děkan fakulty Jan Kuklík následně studentům a studentkám rozeslal anonymní dotazník, kterým chtěl zjistit jejich zkušenosti se sexuálním chováním a zneužíváním moci ze strany pedagogů.

V rozhovoru pro Deník N přiznal, že „odpovědi není lehké číst”. Zároveň řekl, že fakulta přehodnotí systém financování a podpory studentských spolků.

Dominika Feriho obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování a násilí. Složil kvůli tomu poslanecký mandát, vystoupil z TOP 09 a na podzim nebude kandidovat. Feri odmítá, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za nevhodné či nepatřičné chování. Případem se zabývá policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám