Hlavní obsah

Studentka uspěla s žalobou kvůli státní maturitě

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

První úspěšnou žalobu na státní maturitu má na svědomí studentka z jižní Moravy, která se ohradila proti hodnocení svého výsledku maturitní zkoušky z češtiny. Obrátila se nejprve na krajský úřad, ten ale její stížnost odbyl. Proto podala žalobu ke krajskému soudu a ten její žalobě vyhověl. Stížností se tak bude muset znovu zabývat krajský odbor školství.

Foto: archiv, Právo

Soud neposuzoval kvalitu slohové práce, ale způsob, jak se úřad vypořádal s odvoláním

Článek

Podle verdiktu soudu je třeba rozlišovat přezkum samotného výsledku od přezkumu rozhodnutí správního orgánu, který má na správný průběh zkoušky dohlížet.

„Soud je tu od toho, aby přezkoumal, zda správní orgán skutečně řádně prověřoval původní hodnocení, a to na základě spolehlivého podkladu, zda dospěl k jasně a srozumitelně odůvodněnému závěru ohledně hodnocení zkoušky, a zda tento závěr je ve vztahu ke zjištěným skutečnostem přiléhavý,“ prohlásil předseda senátu David Raus.

V tomto případě soud došel k názoru, že odmítnutí stížnosti na hodnocení slohové práce krajský úřad provedl ledabyle. Nereagoval na jednotlivé argumenty studentky a učinil jen to, že si vyžádal kontrolní hodnocení Cermatu. Na tom ovšem podle Rause nemohl postavit svůj závěr, neboť z obecného a povšechného hodnocení nic konkrétního ve vztahu k nedostatkům písemné práce nevyplynulo. „Přezkoumávání průběhu maturit a výsledků hodnocení nemůže být jen formalitou,“ upozornil Raus.

Měnit známky nebudeme, ujistil soudce

Na druhou stranu ale soud také jednoznačně upozornil, že tu není od toho, aby maturity známkoval. „Soud nebude posuzovat pravopis, písařské chyby, stylistiku, kompozici, dodržení příslušného slohového útvaru v rámci maturitní slohové práce, stejně jako by neposuzoval hodnocení žáka učitelem při jakékoli jiné zkoušce. Součástí ochrany poskytované správním soudnictvím nemůže být přezkum vědomostí, znalostí a schopností studenta při vykonávání maturitní zkoušky ani přezkum tomu odpovídajícího hodnocení ze strany hodnotitele, tj. zda vědomosti, znalosti a schopnosti byly ohodnoceny správně – správní soud tu není od toho, aby polemizoval s učitelem v jeho hodnocení a aby mu sděloval, jak on sám by studentův výkon u zkoušky hodnotil,“ dodal Raus.

Případ tak nyní bude muset krajský úřad znovu posoudit, řádně se zabývat argumentací studentky a opatřit si dostatečně odborný a konkrétní podklad pro své rozhodnutí, které musí být úplné a odůvodněné.

U státních maturit propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu. Mnoho studentů si stěžuje na hodnocení zkoušky, zejména slohových prací. Krajské úřady při přezkoumávání výsledků vyhověly v průměru asi třetině nespokojených studentů. Pochybení při maturitách uznalo i vedení ministerstva školství. Ministr Petr Fiala odvolal ředitele společnosti Cermat Pavla Zeleného a nařídil audit zkoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám