Hlavní obsah

Neúspěšní maturanti se obrátili na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kvůli státním maturitám a jejich hodnocení padly v České republice první žaloby. U brněnského soudu je podali dva studenti, kteří v testech neuspěli a chtějí zpochybnit způsob, jakým byly jejich výkony ohodnoceny. V úterý to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Článek

Ačkoliv oba studenti maturity nezvládli, patří podle dostupných informací k vzorným žákům. Problém byl v jejich testech se slohovou prací z českého jazyka a s písemnou částí z angličtiny. Studenti se proti rozhodnutí o neúspěchu u maturit odvolali k jihomoravskému krajskému úřadu, ale neuspěli.

Proto následně podali správní žaloby ke krajskému soudu. Pokud by dosáhli svého při přednostním projednání kauz, měli by patrně šanci dojednat si ještě nástupy na vysoké školy.

"Zkoumáme procesní stránku věci. Zjišťujeme, zda byly žaloby podány řádně. Další kroky se od toho odvinou," uvedla mluvčí.

Obrátit se na soud doporučil neúspěšným maturantům, kteří neuspěli ani s odvolání, i ombudsman Pavel Varvařovský. [celá zpráva]

Hodnocení slohu terčem kritiky

Obdobných problémů jako studenti z jižní Moravy, kteří se obrátili na soud, má více jejich vrstevníků. Kritizovány jsou způsoby, jak byly testy hodnoceny. Zejména se to týká slohových prací. Stovky studentů se proti rozhodnutí o nezvládnutí zkoušky z dospělosti obrátily na krajské úřady. Většina těchto stížností je již vyřízena, přičemž uspěla pouze třetina studentů.

U státních maturit propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu. K maturitám se letos v republice přihlásilo 103 000 žáků. Pochybení při maturitách uznalo i vedení ministerstva školství. Ministr Petr Fiala kvůli zjištěným nedostatkům odvolal ředitele společnosti Cermat Pavla Zeleného a nařídil audit zkoušek.

Jejich podoba by se navíc měla od příštího roku změnit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám