Hlavní obsah

Studenti popravovali vědu mečem reformy

Hradec Králové
Aktualizováno

Více než patnáctisethlavý průvod vysokoškoláků vyrazil ve středu za pět minut dvanáct do centra Hradce Králové. V rámci Týdne protestů za svobodné vzdělávání tak chtějí i posluchači královéhradeckých vysokých škol vyjádřit svůj nesouhlas s návrhem vysokoškolské reformy. Jejich kolegové z moravskoslezských škol pak protestovali v Ostravě s pikantními hesly na transparentech.

Pochod studentů v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Na cestu se vyzbrojili píšťalkami, cinkáním klíčů, transparenty. Po celou dobu průvodu studenti provolávali hesla, před budovou Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové dokonce zinscenovali popravu vědy vládním mečem reformy.

Promluvil zde i děkan fakulty Petr Grulich. „Ministr Dobeš nezvládá svou práci a už dávno ztratil mou důvěru. Za sebe ho proto vyzývám, aby odstoupil,“ řekl Grulich za obrovského aplausu přítomných davů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Protest studentů v Hradci Králové

Studenti Univerzity Hradec Králové (UHK) naplánovali na Týden neklidu přednášky, koncerty a další akce. Například v úterý se uskutečnilo zasedání akademické obce UHK, která se usnesla, že oba návrhy věcných záměrů jsou připraveny v neakceptovatelné podobě. "Oběma materiálům chybí přesvědčivá východiska a konzultace s akademickou reprezentací," stojí v přijatém usnesení.

Školu bránili dnem i nocí

V noci z úterý na dnešek zhruba 130 studentů přespalo v objektu společné výuky UHK, během akce nazvané "Bráníme univerzitu dnem i nocí" vyráběli transparenty na čtvrteční pochod. Ráno studenty navštívil rektor UHK Josef Hynek a další představitelé školy, kteří protestujícím donesli snídani.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Protest studentů v Hradci Králové

Pochod sedmi set

Také centrem Plzně pochodovalo zhruba sedm set studentů. S transparenty „Svobodné mozky, ne řízené trosky“, „Svobodné školy, základ demokracie“ či „Vzdělání není byznys“ a za skandování „Dobeše, do koše“ nebo „My se nedáme“ prošli zhruba kilometrovou trasu od obchodního domu Tesco na náměstí Republiky. Tam akci ukončila krátká parodická scénka.

Plzeňští studenti posílali Doběše do košeVideo: Ivan Blažek, Právo

„Na to, jak je teďka Plzeň trochu zatížena právnickou fakultou, tak je účast veliká. Přišli studenti ze všech fakult Západočeské univerzity,“ řekl Právu jeden z organizátorů protestu Petr Bairl, doktorand z filozofické fakulty. Pochod se obešel bez konfliktů.

"Dobeši vyfuň na Venuši!"

„Ať nás je co nejvíce slyšet, jen tak můžeme být vyslyšeni!“ křičí v ulicích Ostravy organizátoři protestního pochodu proti připravovaným školským reformám. Více než tisícovka studentů moravskoslezských středních a vysokých škol zde velmi hlasitě dávala ve středu i v Ostravě najevo svůj nesouhlas s plány ministra školství Dobeše zavádět školné a osekat univerzitám peníze. Od Nové radnice se vydali ve 14 hodin v průvodu kolem fakult Ostravské univerzity, Vysoké školy báňské a dalších středních škol do jádra moravskoslezské metropole až na Masarykovo náměstí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pochod studentů v Ostravě

Policisté je doprovází a zastavují dopravu. Studenti u každé školy zastavují a hlasitým pískotem a potleskem zdraví své kolegy. Kromě ostravských vysokoškoláků přijeli protestovat do Ostravy také opavští studenti ze Slezské univerzity. V průvodu nechybí ani transparenty s pikantními slogany jako například: Dobeši vyfuň na Venuši. Nehrabejte pro sebe, dejte VŠ. Protestujeme pro budoucnost české inteligence. Dobeše do koše. Vzdělání není byznys. Profesor pokladníkem?

Studentská mládež z Moravskoslezského kraje je připravena ve svých protestech neustat ani po Týdnu neklidu, který se nyní koná v celé České republice v univerzitních městech.

Týden neklidu proti reformám

Studenti univerzit v Česku chtějí protesty přimět vládu, aby neschvalovala návrhy dvou reformních zákonů. Odpůrcům reforem se nelíbí zavedení školného, bojí se také omezování akademických svobod a propojování škol s podnikatelskou sférou a politikou.

Původně měly jít návrhy zákonů do vlády v březnu, kvůli výtkám legislativní rady vlády se ale projednávání minimálně o několik týdnů odloží. Reformy se připravují už několik let, kvůli nesouhlasu akademiků ale nikdy neprošly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám