Hlavní obsah

Deset tisíc studentů dorazilo před sídlo vlády

Právo, Novinky, jas, map, jov
Praha
Aktualizováno

Studenti českých vysokých škol ve středu před polednem dorazili k sídlu vlády. Akce, jež začala před pražským Rudolfinem, se účastnilo odhadem deset tisíc studentů. Protestní pochod byl součástí Týdne neklidu, který studenti i akademická obec pořádají kvůli nesouhlasu s návrhem reforem vysokých škol z pera ministra školství Josefa Dobeše (VV). Po poledni byla akce ukončena.

Tisíce studentů protestovaly v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Studenti se bojí zejména omezování akademických svobod a nesouhlasí ani s navrhovanými poplatky za studium. Mají za to, že s nimi vláda ani ministerstvo dostatečně nekomunikují a neberou v potaz jejich připomínky.

Studenti cinkali klíči a provolávali hesla proti reformám. Jejich průvod byl tak dlouhým, že sahal až na Čechův most.

Dobeš byl v práci, proto nepřišel

Po jednání vlády byl kvůli demonstraci dotázán i premiér Petr Nečas (ODS), který uvedl, že plně respektuje právo studentů vyjádřit své názory. Ministr Dobeš se s nimi prý nesetkal proto, že probíhalo zasedání kabinetu a on byl "v práci".

"VŠ nejsou hračkou v rukou politiků," připomněl ve svém projevu Miroslav Jašurek, předseda Studentské komory Rady vysokých škol. Vystoupili i další řečníci z řad studentů i akademiků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ

Prorektor UK Stanislav Štech vzkázal prezidentovi Václavu Klausovi, že protestující nejsou "paraziti ani sobci", za něž je označil prezident Václav Klaus. "Prezident omilostňuje korupčníky, kteří kupčí se vzděláním," opáčil prorektor.

Školné ne, zápisné ano

Dobeš sice v pondělí představil návrh, který nepočítá s původně navrhovaným zavedením školného, ale hodlá výrazněji zpoplatnit překročení standardní délky studia i souběžné studium na více vysokých školách. Studenti by rovněž mohli podle představ ministerstva platit na počátku každého semestru takzvané zápisné. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ

Týden neklidu se naplno rozběhl v pondělí. Studenti v jeho rámci pořádají přednášky, diskuse i kulturní akce. V úterý se ve 12 univerzitních městech ČR uskutečnily protestní pochody. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti protestují proti reformě vysokých školVideo: Novinky

Protest vedl i ke zrušení návštěvy prezidenta v Jihomoravském kraji. Prezident odůvodnil zrušení návštěvy, při níž měl vystoupit s přednáškou na Masarykově univerzitě v Brně, tím, že "nemá v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky". [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ

Studentský protest podpořili sociální demokraté a komunisté, kteří odmítají zavedení školného. „Souhlasím se studenty. Je dobře, že se v takovém počtu ozvali. Vláda se díky tomu lekla a podle všeho nezavede školné,“ uvedl ve středu lídr ČSSD Bohuslav Sobotka na svém Facebooku. „KSČM jednoznačně podporuje protest studentů vysokých škol,“ prohlásila komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková na tiskové konferenci ve sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace studentů proti reformě VŠ

Anketa

Souhlasíte s odporem studentů vůči návrhům reformy vysokých škol?
Ano, je správné, že se ozvali
56,9 %
Ne, reforma je potřeba a návrhy ministerstva jsou správné
43,1 %
Celkem hlasovalo 22273 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám