Hlavní obsah

Stropnický v Květné mírní strach z muničního skladu

– Květná • Aktualizováno
Právo, Zdeněk Seiner

K jednáním se starosty obcí Květná, Vendolí a Pomezí přiletěl v úterý ráno do muničního areálu Květná ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Rád by uklidnil obyvatele, kteří se obávají znovuotevření skladu, do něhož by se měla přesunout munice z Vrbětic.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický v muničním areálu Květná u Poličky.

Článek

„Chci si zkontrolovat, jak pokročila příprava areálu na převzetí munice z Vrbětic. Řekněme ale, že je to vlastně taková kontrola navíc, protože si chci především promluvit se starosty místních  obcí,“ řekl novinářům Stropnický, když vystoupil z vrtulníku.

„Řadu informací už mám, o mnoha věcech a požadavcích vím, ale rád bych je slyšel na vlastní uši, abych o nich mohl informovat v pondělí na vládě,“ dodal ministr obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přeprava musí být bezpečná

Lidé z obcí na Poličsku nestupňují své požadavky na bezpečnost, jen připomínají další rizika, která by mohla vzniknout. „Obavy místních jsou určitě legitimní,“ přikývl ministr. „Zároveň si myslím, že se to dá všechno vysvětlit, dá se předejít nějakým pocitům obav. Místní lidé tady až do konce loňského roku žili s muničním skladem. Ale samozřejmě ta důvěra je teď velmi nízká,“ připustil Stropnický.

Podle něj poslední výbuchy ve vrbětickém skladu mají paradoxně i své klady. Odložení transportu vytváří prostor pro lepší přípravu a čas na získání důvěry místních obyvatel.

Stěhování přijde na desítky miliónů

Po jednání se starosty okolních obcí ministr odhadl i cenu, na kolik přesun munice přijde. „Některé firmy spolupracují lépe, některé hůře, některé by si ty věci nejraději hned odvezly, protože jsou v nějakém časovém deficitu. Nedá se svítit, musí čekat,“ řekl Stropnický. Připustil, že přestěhování a uložení munice z Vrbětic bude stát platit v desítkách miliónů.

„O cenách za zabezpečení se pořád licituje. Situace je mimořádná, ale my nechceme být vydíráni. Reálné jsou náklady do dvaceti miliónů korun,“ odhadl v Květné ministr Stropnický.

Obce na přesun dohlédnou

Se starostou Květné Petrem Škvařilerm (SNK) a starosty okolních obcí se shodl ve většině požadavků na bezpečnostní opatření při skladování munice a manipulací s ní.

„Pan Vojtěch Pražan, můj místostarosta, si buduje tým, který bude mít pod velice bedlivým dohledem manipulaci s municí,“ řekl starosta Škvařil. Ocenil, že armádní specialisté mezi sebe pustí „civilisty“ a vlastně se od nich nechají kontrolovat.

Místostarosta Pražan je ovšem střelmistrem s nejvyšší kvalifikací a v muničním skladu v Květné pracoval po dvě desetiletí. Spolu s některými sousedy by se mohl do muničních skladů vrátit jako civilní zaměstnanec. „Není to zas tak důležitý bonus, ale když nějaké to místo bude, ještě lépe,“ přikývl starosta. Předpokládá, že sklad pak převezme ministerstvo vnitra a bude využíván při mimořádných událostech.

Další problém nechce nikdo

Jak starosta Květné, tak další představitelé samospráv z okolí po setkání s ministrem obrany připustili, že výhrad už je minimum a záměr armády na rychlé přestěhování munice z Vrbětic lze jen těžko brzdit. Posledním sporným bodem je způsob transportu 2800 tun munice. Starostové by byli raději, aby se munice převážela po železnici. Armádní specialisté ale upřednostňují přepravu po silnici. „Pochybuji, že by se to dalo řešit železnicí,“ podotkl ministr. Každá manipulace a překládání údajně zvyšuje riziko.

„Nechceme malér z Vrbětic vyvézt do Květné. Neměli jsme s tím doposud žádnou zkušenost. Vzpomeňte si, když přišly první povodně. Jak dlouho trvalo, než jsme se poučili a všechny složky záchranného systému se učily na povodních,“ brání se výtkám ministr Stropnický.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám