Hlavní obsah

Středočeský kraj má plán boje se suchem, chce se napojit na jihočeský vodovod

Problém s nedostatkem vody, který v posledních dvou letech trápil řadu obcí v Česku, by mohlo ve středních Čechách vyřešit vybudování 62 kilometrů dlouhého vodovodního řadu. Ten by propojil středočeskou a jihočeskou vodárenskou soustavu. Informovala o tom Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Středočeský kraj si v reakci na sucha, která zapříčinila vysychání studní i dalších vodních zdrojů, nechal vypracovat studii, která nabídla dvě desítky možných řešení. Jedním z nich je i vybudování zmíněného řadu.

Propojení jihočeské a středočeské vodárenské soustavy by mělo vést v koridoru budoucí dálnice D3 na pozemcích, které by stát vykoupil při stavbě dálnice.

„Jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) probíhají. Aktuálně se domlouváme na dalším postupu. ŘSD předběžně souhlasí a má zájem se do přípravy zapojit,” uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Ivo Šanc (STAN). Do přípravy stavby by se podle něj měly významně zapojit také obce.

Nový přivaděč pitné vody z jižních Čech by měl pomocí čtyř vodojemů zásobovat zhruba 38 obcí a 201 obecních částí v oblasti Benešovska, části Příbramska a Prahy-východ.

Ve středních Čechách je připojeno k veřejným vodovodům téměř 84 procent obyvatel, což je po Plzeňském kraji nejméně v celé ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám