Hlavní obsah

Strážníci zřejmě znovu budou moci měřit rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci pustili do závěrečného třetího čtení novelu zákona o pozemních komunikacích, která by městské policii vrátila možnost měřit rychlost na silnicích. Norma vadí řadě zejména opozičních zákonodárců, kteří tvrdí, že města a obce městskou policii zneužívají a měření rychlosti je pro ně primárně zdrojem příjmů do obecních rozpočtů.

Článek

Bezpečnostní a hospodářský výbor, které novelu projednávaly, doporučily její schválení s určitými změnami. Podle bezpečnostního výboru by například začátek i konec úseku, kde by strážníci měřili rychlost, měly být označeny značkami. Senátoři zase požadovali, aby městská policie mohla měřit rychlost jen v zastavěné části měst a obcí v součinnosti s republikovou policií. Pokuty by měly putovat do obecního rozpočtu.

V roce 2007 podle důvodové zprávy k zákonu strážníci měřili rychlost ve 157 obcích a městech. Tuto činnost tak vykonávala téměř polovina obecních policií. Loni strážníci řešili 133 tisíc překročení rychlosti, republiková policie pak 260 tisíc těchto přestupků.

Stav bodů zjistí řidiči na poště nebo krajském úřadu

Novela má rovněž umožnit řidičům získat výpisy, o kolik bodů přišli kvůli svým dopravním prohřeškům, díky systému Czech POINT v obecních a krajských úřadech a v některých poštovních pobočkách.

Norma rovněž hovoří o tom, že trestné činy policistů by měli i v budoucnu vyšetřovat státní zástupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám