Hlavní obsah

Strážníci budou mít nárok na odchodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strážníci získají podobně jako zdravotničtí záchranáři nárok na odchodné. Schválila to Sněmovna, která přehlasovala Senát a podpořila původní verzi novely. Normu dostane k podpisu prezident.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Na odchodné z obecních rozpočtů budou mít nárok strážníci ve věku nad 50 let, kteří vykonávali tuto práci nejméně 15 let a splnili by i další zákonné podmínky. Základní odchodné bude činit jeden měsíční plat. V závislosti na počtu odpracovaných let nad 15letou hranici by strážníci mohli získat až šestinásobek svého měsíčního platu. Podobně je odchodné upraveno u zdravotnických záchranářů.

Senát neúspěšně navrhoval mimo jiné vyškrtnutí věkové hranice 50 let. Chtěl také, aby se odchodné nedanilo. Strážníkům navíc mělo podle odmítnutých senátních úprav stačit střední vzdělání s výučním listem, nyní zákon požaduje maturitní vzdělání.

Příště se na vás vyse*em. Schillerová ve Sněmovně ilustrovala koaliční pohodu

Domácí

Novela zpřísňuje podmínky bezúhonnosti strážníků a přidává podporu a propagaci extremistických hnutí k důvodům, které vedou ke ztrátě spolehlivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám