Hlavní obsah

Strážci hor se kvůli agresivním návštěvníkům učí krav magu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si lépe poradit s agresivními návštěvníky hor, když útočí na ochranáře? Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) připravila se zástupci České Krav Maga Asociace pro své terénní pracovníky kurzy kontaktního bojového umění.

Foto: Správa KRNAP

Výcvik krkonošských strážců

Článek

Krav maga je systém sebeobrany vypracovaný izraelskou armádou. V překladu znamená „boj zblízka“ a je založený na principech nezranit se, správně reagovat, zachovat zdrženlivost a být výkonný a čelit možným útokům agresorů.

„Strážci mají povinnost zasahovat v situacích, kdy návštěvníci Krkonoš porušují pravidla platná pro národní park a jeho ochranné pásmo. Bohužel jsou často terčem verbálních útoků ze strany lidí, kteří porušují zákony nebo návštěvní řád parku a jsou na to našimi strážci upozorněni,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

A nejde jen o slovní výpady. Ochranáři mají v paměti třeba případ, kdy skupina jezdců na sněžných skútrech zbila na krkonošské Přední labské u Špindlerova Mlýna strážce, jenž chtěl jejich řádění učinit přítrž. Muž skončil v nemocnici s poměrně vážnými zraněními.

Strážci parku policii řekli, který lyžař je zkopal. Nemám s tím nic společného, tvrdí muž

Krimi

„Stráž přírody je při výkonu služby úřední osobou a útok na ni je ohodnocen vyšší trestní sazbou. To ovšem ne vždy agresora odradí,“ podotýká Böhnisch.

Výcvik krav magy u terénních pracovníků je podle něj „součástí snahy zvýšit jejich kompetence ve zvládání možných konfliktních situací“.

Agresí, verbálních i fyzických, zejména z řad šoférů čtyřkolek a sněžných skútrů, kteří pronikají do zakázaných lokalit národního parku, ale i pěších turistů a lyžařů, poslední dobou přibývá.

K jednomu takovému útoku došlo nedávno na Šumavě, kde byla dvojice strážců napadena rozzuřeným skialpinistou.

Jeden ze strážců dostal bolestivou ránu hranou lyže, a když upadl, dostal ještě kopanec do hlavy, a ranám čelil i druhý. Oba musel ošetřit lékař, oba byli kvůli zraněním v pracovní neschopnosti.

Policie nenašla řidiče skútru, který měl zbít strážce národního parku

Krimi

Podle krkonošských ochranářů je brutální útok na stráž přírody na Šumavě jen „špičkou ledovce“ narůstající agresivity některých návštěvníků.

„Díky kurzům bojového umění získají strážci dovednosti, jak zvýšit úroveň své bezpečnosti, jak poznat, kdo proti nim stojí, jaké má úmysly a jak hrozící konflikt vyřešit bez fyzického zákroku, a úplně naposledy, jak se útoku, pokud všechny snahy o urovnání konfliktu selžou, účinně bránit,“ říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nejen výcvik bojového umění by měl zlepšit strážců při setkání s agresivními návštěvníky. „Naše strážce postupně vybavujeme osobními kamerami a sebeobrannými prostředky,“ doplňuje Böhnisch.

Reklama

Výběr článků

Načítám