Hlavní obsah

Strany se do krajských voleb nehrnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Strany a hnutí do letošních krajských voleb podaly 207 kandidátních listin. Je to znatelně méně než při minulých volbách před čtyřmi lety, kdy bylo předloženo 269 kandidátek. V případě senátních voleb se letos přihlásilo do volebního klání 238 kandidátů. Je to podobný počet jako u předloňských senátních volbách, kdy usilovalo o post v horní parlamentní komoře 236 kandidátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Největší výběr pro krajské volby by měli mít lidé v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, v nichž bylo předloženo na 20 kandidátních listin. V Královéhradeckém kraji se naopak budou muset spokojit s 12 kandidátními listinami.

Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby

Volby do Senátu

Počet předložených kandidátních listin se snížil ve všech regionech s výjimkou Plzeňského kraje, kde stejně jako v roce 2016 budou mít lidé na výběr ze 17 kandidátních listin.

Voliči budou mít v případě senátních voleb největší výběr z kandidátů v Ostravě.  Zájem o senátorské křeslo tam má 14 uchazečů. Naopak nejmenší výběr asi budou mít lidé na Trutnovsku, kde jsou nominováni čtyři kandidáti.

ANO vzdalo senátní volby v Plzni

Domácí

Mandát z 27 stávajících senátorů obhajuje 22 členů horní komory včetně místopředsedy Senátu Milana Štěcha, předsedy ústavní komise Jiřího Dienstbiera, předsedy mandátového a imunitního výboru Ivo Bárka (všichni ČSSD), předsedy evropského výboru Václava Hampla z klubu KDU-ČSL nebo předsedy ústavně-právního výboru Miroslava Antla, který mandát obhajuje už ne za ČSSD, ale za své hnutí Za občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám