Hlavní obsah

Strany loni dostaly od státu přes půl miliardy, nejvíc ČSSD a komunisté

Novinky, jas

Politické strany loni od státu v příspěvcích na činnost a za volby inkasovaly přes půl miliardy korun. Nejvíce získala ČSSD, které stát poslal přes 150 miliónů a komunisté, kteří obdrželi téměř 88 miliónů. Plyne to z údajů, které ve středu zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Z dalších stran dostala na příspěvcích 68 miliónů korun ODS. ANO si přišlo na 59 miliónů. TOP 09  obdržela zhruba o deset miliónů méně. Lidovci získali 46 miliónů a Úsvitu přistálo na účtu 23 miliónů korun.

Stálý roční příspěvek získávají strany a hnutí, která v posledních volbách do Sněmovny získají tři procenta hlasů. „Za každých dalších i započatých 0,1 procenta hlasů obdrží strana či hnutí ročně 200 000 korun,” připomnělo ministerstvo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příspěvek na mandát poslance nebo senátora činí ročně 855 000 korun, na člena krajských zastupitelstev jde ročně o částku 237 500 korun.

Za loňské volby do Evropského parlamentu dostaly strany, které obdržely alespoň jedno procento hlasů, za každý hlas 30 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám