Hlavní obsah

„Stranický soud“ ČSSD odložil rozhodnutí o osudu Šloufa

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lobbista Miroslav Šlouf v pátek předstoupil v Lidovém domě před „stranický soud“ ČSSD - ústřední kontrolní komisi. Řešila se například stížnost na jeho podporu Václava Klause v prezidentské volbě. Kontrolní komise nakonec neřekla ke Šloufovi konečné slovo, verdikt odložila na konec srpna.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Miroslav Šlouf přichází na jednání Ústřední kontrolní komise ČSSD.

Článek

Komise ustavila pětičlennou pracovní skupinu v čele s Martinem Starcem, která se bude Šloufovou kauzu nyní zabývat a shromažďovat podklady pro rozhodnutí. „Stranický soud“ se pak znovu sejde 22. srpna. Šlouf uvedl, že připraví materiály na svoji obhajobu. Sdělil také, že se komise dohodla na mediální zdrženlivosti, slíbil, že ji bude dodržovat. Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, který stížnost na Šloufa podal, proto nechtěl průběh ani výsledky jednání komentovat.

Novinkám se podařilo získat Havlíčkův dopis, ve kterém si na Šloufa „stranickému soudu“ stěžoval. Lobbista se ale domnívá, že za podáním je ve skutečnosti šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Myslím, že za tím je spíš pan předseda Paroubek,“ prohlásil při příchodu k „soudu“. Uvedl také, jak by zareagoval na to, kdyby mu bylo doporučeno, aby nevyjadřoval své názory. „Necítím se jako Mistr Jan Hus, abych se nechával umlčet. Jsem normální občan této země, musel bych to zvážit, samozřejmě,“ sdělil Šlouf.

V rozporu s většinou ČSSD

Havlíček stěžovací dopis odeslal v pátek, tedy ve stejný den, kdy se komise sešla. Kritizoval v něm, že lobbista své povolání na kobereček medializuje. Šlouf přitom při příchodu na komisi o dopise nevěděl. „Jeho pozice jsou v řadě případů v rozporu s většinovým názorem soc. dem., kdy část pravicových médií intenzivně vyhledává jakoukoliv informaci umožňující zpochybnění realizace programových cílů naší strany,“ naváží se v listu Havlíček do Šloufa.

Následuje stížnost na to, že Šlouf podpořil navzdory usnesení sjezdu ČSSD Václava Klause. Argumentuje jeho výrokem pro deník Právo z února, kdy na adresu zákonodárců soc. dem. řekl: „Když některého náhodou potkám, tak jej přesvědčuji, aby volil Klause“.

V další části kritizuje Šloufův výrok, že v poslaneckém klubu ČSSD je nespokojeno až 15 poslanců. „V průběhu volební kampaně do krajských zastupitelstev a senátu výroky Miroslava Šloufa opět veřejně podkopávají pozici ČSSD,“ píše Havlíček.  Podle něj Šlouf poškodil jméno soc. dem. „Svými výroky vyvolává dojem, že se snaží rozkolísat vedení ČSSD a vyvolat nestabilitu strany v pro ni tak důležitém období,“ doplnil.

„Před volbami Paroubek tvrdil, že žádná velká koalice nemůže být a po volbách podepsal smlouvu, která byla téměř realizována,“ kontroval Šlouf na obvinění, že podkopává stranu před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám