Hlavní obsah

Stovky středočeských mostů jsou ve špatném stavu, některé v havarijním

Zhruba třetina (31 procent) z 1844 mostů ve Středočeském kraji je ve špatném technickém stavu. Jedenáct přemostění je dokonce v havarijním stavu. Ve středu to uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podle níž letos kraj zahájil opravy 34 mostů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stav mostů se podle výsledků kontrol, které se konají jednou až dvakrát ročně, člení do sedmi kategorií. V první kategorii, do které spadají bezvadné mosty, je deset procent mostů, což odpovídá číslu 188. Ve velmi dobrém až uspokojivém stavu, tedy v kategoriích dva až čtyři, je v současnosti 1079 mostních konstrukcí. Zbylých 454 mostů je ve špatném, 112 ve velmi špatném a 11 v havarijním stavu.

„Existují a konají se pravidelné mostní prohlídky, mosty jsou podle výsledků navrhovány na úpravu nebo celkovou přestavbu,” řekla Jermanová. Prohlídky se podle ní dělí do několika kategorií včetně mimořádných prohlídek, které se provádějí například při zjištění zhoršení stavu mostní konstrukce.

V současnosti kraj připravuje rekonstrukci 90 mostů, z toho 50 mostů by mohlo příští rok získat stavební povolení, a budou-li peníze, začne se s jejich opravou.

Někde je i provizorní podepření

V havarijním stavu je podle hejtmanky například most ve Velvarech na Kladensku, v Klíčanech u Prahy nebo v Husí Lhotě na Mladoboleslavsku. Na všech těchto mostech jsou zavedena bezpečnostní opatření, mnohde je vozovka zúžena do jednoho pruhu, některé mosty jsou dokonce provizorně podepřené.

Mezi mostními konstrukcemi, které kraj připravuje k opravě, je například most v Davli u Prahy, most přes Jizeru v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku nebo mosty v Poříčanech, Velvarech nebo Lysé nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám