Hlavní obsah

Stovky lidí v Praze oslavily 300. výročí od blahořečení Jana Nepomuckého

– Praha

Stovky lidí v sobotu navzdory koronavirové epidemii v Praze oslavily 300. výročí od blahořečení nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody Jana Nepomuckého. Třináctý ročník Svatojánských slavností Navalis se kvůli epidemii i nesouhlasu pražského magistrátu s některými částmi programu konal v zúžené podobě. Byla mše, průvod a koncert, neuskutečnil se například plánovaný přelet letounů nad Karlovým mostem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svatojánské procesí prošlo 15. května 2021 v Praze přes Karlův most ke kostelu křižovníků na Starém městě v rámci 13. ročníku Svatojánských slavností Navalis.

Článek

Řada účastníků i přihlížejících neměla ani při nedostatečných rozestupech v centru města nasazené roušky. Zájemci mohli slavnosti sledovat také on-line.

Svatojánské slavnosti se konaly v Praze poprvé v roce 1715, současní pořadatelé je obnovili v roce 2009. Slaví se vždy v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého. V dřívějších letech Navalis navštěvovalo až 25 000 lidí. Loni už byla akce kvůli epidemii covidu-19 omezená. Včetně pořadatelů se jí zúčastnila jen povolená stovka lidí a desítky přihlížejících.

Letošní slavnost začala v podvečer v katedrále svatého Víta na Pražském hradě mší, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Zdůraznil statečnost Jana Nepomuckého, tato vlastnost je podle Duky potřeba i na cestě ze současné koronavirové krize.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kardinál Dominik Duka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svatojánské procesí prošlo 15. května 2021 v Praze ke kostelu křižovníků na Starém městě.

Po mši se vydal průvod na Karlův most směrem ke kostelu křižovníků na Starém městě. Cestou mu přihlížely stovky lidí a turistů, kteří byli často bez roušek. Ve stejné době se na půl hodiny rozezněly zvony z kostelů zasvěcených svatému Janu Nepomuckému. K akci se podle pořadatelů připojily zvony po celém světě. Mělo jich být nejméně 300, tedy počet připomínající letošní výročí světce.

Program zakončil tradičně koncert na hladině Vltavy, který ještě jednou připomenul roli zvonů při letošních slavnostech symfonií s názvem Svatojánské zvony. Pro letošní ročník ji složil skladatel, dirigent a držitel Českého lva Kryštof Marek. Koncert nebyl ozvučen, a to podle pořadatelů i kvůli zvýšené hladině Vltavy, kvůli které magistrát vyhlásil první stupeň povodňové aktivity.

Jako o Vánocích. Před obchody se tvořily dlouhé fronty

Ekonomika

V minulosti bývaly součástí slavností také ohňostroj, otužilecké plavání či regata veslic, ani ty se ale letos neuskutečnily. Organizátoři původně plánovali seskoky parašutistů a přelet vojenských letounů nad Karlovým mostem. Nakonec však ustoupili i od toho. Plán se nelíbil primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), který ho označil mimo jiné za neuctivý k historickému centru města a nevhodný ve spojení s církevní tematikou.

Jan z Pomuka, dnes nazývaný Jan Nepomucký, se narodil mezi lety 1340 až 1350 a zemřel v roce 1393. Tělo umučeného generálního vikáře pražského arcibiskupa nechal svrhnout z Karlova mostu do Vltavy král Václav IV.

Dodnes není zcela jasné, proč Nepomucký upadl v nemilost a skončil na mučidlech. Nepomuckého kult se objevil v 17. století a svatořečen byl v roce 1729. Postupně se zařadil mezi nejvýznamnější české světce. Je patronem právníků, lodníků, vorařů, mlynářů, zpovědníků a mostů a pro katolíky symbol mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svatojánské procesí na Karlově mostě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Průvod na Karlově mostě

Reklama

Výběr článků

Načítám