Hlavní obsah

Stonava vzpomínala na mši na mrtvé horníky. Rodiny nechávají před dolem vzkazy

Právo, den
Stonava na Karvinsku

Stonava na Karvinsku tak smutné Vánoce zřejmě ještě nezažila, alespoň místní si nic tak tragického, jako je smrt 13 horníků ve stonavském dole, nevybavují. Oběti čtvrtečního důlního neštěstí místní, horníci současní i bývalí, ale i lidé z okolí, uctili na dvou vánočních mších. První se konala na Štědrý den ve 21 hodin a druhá pak v úterý od 10.15 hodin.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vánoční mše za mrtvé horníky

Článek

„Je to strašné neštěstí, cítíme s těmi rodinami, které takhle před Vánoci přišly o své nejbližší. Přišli jsme se za ně pomodlit,“ řekla Právu před vchodem do poddolovaného kostela svaté Máří Magdalény ve Stonavě paní Marie, která na dopolední mši přišla i se svou dcerou a vnoučaty.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Mše za mrtvé horníky

„Přišli jsme jim vzdát hold,“ reagovali zase členové hlídky v hornických uniformách.

Památku 13 horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při výbuchu metanu ve stonavském dole, v kostele, který od něj leží jen několik stovek metrů, uctil při vánoční mši plný kostel lidí. V kostele byl dokonce i oltář svaté Barbory, která je patronkou horníků. U vzpomínky na mrtvé stála stráž hlídka v hornických uniformách s praporem se smuteční stuhou. Také na kostele vlály černé prapory.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lidé přicházejí na mši za horníky

Stonavský farář Roland Manowski mši sloužil v češtině i polštině. Obec leží nedaleko polských hranic a oběťmi výbuchu je 12 polských horníků a jeden Čech.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Mše za horníky

„Jsme regionem se silnou hornickou tradicí. Do stonavských rodin tato tragédie silně vstoupila, proto jsem své vánoční kázání rozšířil i o toto neštěstí a smutku rodin, kterým odešli ti nejbližší,“ uvedl farář. Ve svém kázání pak také citoval úryvky z kondolenčního dopisu, který na farnost dorazil od katovického arcibiskupa Wiktora Skworce.

Před dolem přibývají zapálené svíčky a vzkazy pro mrtvé horníky

Někteří lidé pak po mši ještě vyrazili před samotný Důl ČSM Sever Stonava, aby za oběti důlního neštěstí zapálili svíčky. Scházejí se zde i rodiny, které se vypořádávají se svou těžkou ztrátou, přijíždějí kolegové zemřelých i horníci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vzkazy pro mrtvé horníky před dolem

Kromě zapálených svíček před dolem leží i plyšová zvířátka, šály sportovních klubů, přání krásných Vánoc, vzkazy od dětí pro své zemřelé tatínky či báseň v polštině. V ní autor píše o tom, že znovu někdo pláče a znovu někdo nezazpívá koledy, protože 800 metrů pod zemí jim někdo zhasnul navždy světlo.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Svíčky a vzkazy pro horníky před dolem ČSM

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám