Hlavní obsah

Báňští záchranáři vyprostili z dolu ve Stonavě tři mrtvé

– Karviná • Aktualizováno
Právo, ČTK, den

Při předběžném průzkumu vybuchlého Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se v neděli odpoledne podařilo báňským záchranářům vyprostit z podzemí ostatky dalších tří horníků. Jedno tělo již bylo vytaženo na povrch po čtvrtečním výbuchu metanu. Těla vytažených tří horníků byla převezena na ústav soudního lékařství k identifikaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

 
Článek

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že průzkum také ukázal, že v místech výbuchu jsou stále extrémně vysoké koncentrace metanu. „Lokalitu proto uzavřeme připravenými vybudovanými čtyřmi bezpečnostními hrázemi,“ upřesnil Čelechovský.

Průzkumu se účastnila šestičlenná četa báňských záchranářů. Průzkum prokázal, že tam jsou opravdu vysoké koncentrace nejen metanu, ale i kyslíku a dalších látek, což znamená, že tam ještě stále hrozí další výbuchy.

Vedoucí likvidace havárie proto rozhodl o okamžitém uzavření prostoru podle původních plánů. „Jde o prostor 500krát 500 metrů, s tím, že v následujících dnech budeme z tohoto prostoru odebírat vzorky pomocí sond, které se budou vyhodnocovat a v podstatě budeme muset asi několik týdnů počkat, až se ta situace v podzemí zklidní,” konstatoval Čelechovský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před dolem ČSM ve Stonavě visí černý prapor.

Nyní bude OKD pokračovat v dříve naplánovaném postupu. Uzavřené místo se musí dostatečně zchladit. Bude se do něj pouštět dusík.

Při tragickém výbuchu metanu ve čtvrtek v dole na Karvinsku zahynulo 13 horníků, z toho bylo 12 Poláků a jeden Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn je doma.

Polsko na neděli vyhlásilo státní smutek. Města na Karvinsku a Ostravsku, ale i v Polsku, zrušila velké vánoční akce a v kostelech se slouží a budou sloužit mše za zemřelé horníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám