Hlavní obsah

Stomatology rozzlobil odpor Bárty i Ratha vůči placeným plombám

Novinky, jim
Praha

Česká stomatologická komora se ohradila proti rozhodnutí koalice, podle kterého lidé v budoucnu za obyčejné plomby platit nebudou. Ředitele komory Pavla Chrze dopálil vyjednavač VV Vít Bárta, který bezplatné plomby prosadil, a také stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath, který prý záměrně argumentoval nepravdivě, aby politicky zabodoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v nedělní Partii na Primě hájil přímé zpoplatnění obyčejných plomb tím, že za zubní kazy si lidé mohou sami, tudíž se jim mohou vyvarovat.

Rath proti tomu argumentoval, že u zubních kazů hraje roli genetika a přispívají k nim další aspekty, některé nemoci jako cukrovka, nebo těhotenství.

„Dědičnost u zubního kazu neexistuje, nebyla prokázána a nikdy se o ní ani nehovořilo. Podkladem pro vznik kazu je plak,“ prohlásil rázně v pondělí na tiskové konferenci Chrz.

"Rath sbírá body, Bárta preference"

Doplnil, že v určitých případech může tvorbu zubního kazu podpořit i onemocnění zubů, ale ta jsou podle něj řídká, uváděna v promile. Podle Hegera by se ale neměla přímá platba na tyto případy vztahovat.

„U těhotenství nedochází k vyšší kazivosti zubů. Že mohou těhotné ženy zemřít, to snad ani nebudu komentovat, to je naprostá nehoráznost,“ zlobil se dále Chrz. „Co řekl pan Rath, není problém. Znám ho poměrně dlouho a vím, je ochoten říci cokoli, jen aby získal politické body,“ poznamenal.

Překvapilo nás, že jakýsi pan Bárta rozhoduje o tom, co bude v reformě.
Pavel Chrz

Chrz poté neskrýval zklamání, že návrhy jeho komory, s nimiž Heger počítal ve své reformě, koalice zásluhou Bárty shodila pod stůl. Připomněl, že návrhy schválil i sněmovní zdravotní výbor včetně zástupců VV.

Podle stomatologů má Heger jejich plnou podporu pro zvyšování podílu pacientů na financování zdravotnictví. Zubaři se obávají, že systém bude v budoucnu bez přímé platby plomb neúnosný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta po jednání K9

„Bohužel došlo k tomu, že VV se rozhodly, že v žádném případě tento návrh neprojde Sněmovnou. Samozřejmě, že to nebylo samoúčelné. Šlo o zviditelnění strany, která ztrácí preference,“ nešetřil kritikou Chrz. „Překvapilo nás, že jakýsi pan Bárta rozhoduje o tom, co bude v reformě. Nechápu proč zbývající část K9 přistoupí na tlak ze strany VV,“ divil se šéf zubařů.

V plombách se skrývá 1,3 miliardy

Podle něj všude na světě je běžné, že lidé na ošetření u lékaře přispívají, pouze v ČR se domnívají, že lze ze zdravotního pojištění zaplatit úplně všechno.

Stomatologové uvádějí, že průměrné náklady zubních ordinací za minutu práce činí 20 až 25 korun bez započtení materiálu na daný výkon. „Za deset minut vám nejsme amalgámovou výplň schopni zhotovit. To si akorát sednete na křeslo,“ vysvětloval Chrz.

Podle návrhu komory by měla stát 400 korun, což odpovídá zhruba 20 minutám, kterých je podle Chrze pro kvalitní ošetření třeba. „Kdyby nám to měly platit pojišťovny, potřebovaly by 1,3 miliardy navíc,“ uzavřel Chrz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám