Hlavní obsah

Stížnosti na Zemanovy vulgarismy se množí, Hovory z Lán bude řešit vysílací rada

Právo, jp
Aktualizováno

Stížnosti na opakované vulgarismy, které pronesl prezident Miloš Zeman v nedělním živém přenosu Hovorů z Lán, začala v pondělí dostávat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. V pondělí ráno jich tam bylo kolem stovky a další stále přicházejí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem v pozadí

Článek

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí oznámil, že se Zemanovými vulgarismy budou radní na svém jednání zabývat za čtrnáct dní. Rada sice zasedá toto úterý, ale v tomto termínu nestihne pořad analyzovat.

„Je to složité, v živém vysílání moderátor nezodpovídá za své hosty. Vyhodnotíme, jestli přístup moderátora byl adekvátní či neadekvátní, jestli s tím mohl něco dělat, podle toho budeme postupovat,“ uvedl předseda rady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Vysílací rada ale v takových případech neukládá pokutu, může nanejvýš vydat upozornění na porušení zákona.

Situací se v příštím týdnu bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. K dispozici by měla mít stanovisko etické komise. Během pondělí radě, podobně jako samotnému Českému rozhlasu, dorazily stížnosti posluchačů, zatím v řádu jednotek, řekl místopředseda rady Jiří Vejvoda.

„Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to, jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět,” řekl.

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit. „Pořad nadále vysílat budeme, v komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme,” řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám