Hlavní obsah

Rozhlas bude řešit, jak se popasovat s prezidentovými vulgarismy

Právo, Novinky, jas, jp
Aktualizováno

Nedělní Hovory z Lán, v nichž prezident Miloš Zeman použil v živém vysílání několik vulgarismů, bude vedení Českého rozhlasu (ČRo) kvůli možnému porušení interního kodexu řešit ve čtvrtek. Novinkám to potvrdil generální ředitel Peter Duhan.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

 
Článek

Pro podobné situace, jako jsou urážlivé a vulgární výroky v živém vysílání, má ČRo zpracován kodex, kde je stanoveno, že „pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků”.

Nabízí se proto otázka, zda k prezidentovi po jeho výrocích přistupovat jako k osobě, u níž je předpoklad, že se bude chovat urážlivě či vulgárně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ve čtvrtek si svolám na toto téma vedení a vyjádříme se k tomu,” konstatoval Duhan.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu

„Teď bych nechtěl předjímat kroky, které vedení Českého rozhlasu udělá. Já to chci zanalyzovat, chci slyšet moderátora, pana náměstka (Reného) Zavorala, vedení Radiožurnálu, vedení Centra vysílání. Já jsem to samozřejmě poslouchal, zevrubný názor na to pochopitelně mám. Pokud by došlo k porušení kodexu, tak s největší pravděpodobností se podle toho vedení zachová, protože my kodex ctíme,” konstatoval v reakci na možné porušení etických pravidel ze strany hlavy státu.

Zeman se vulgárně vyjádřil o schválené podobě služebního zákona i o členkách  ruské skupiny Pussy Riot.

Hovory z Lán budou  i nadále živě

Hovory z Lán, ve kterých prezident republiky sděluje v přímém přenosu zhruba jednou za čtvrt roku své názory na aktuální témata, se bude i nadále vysílat tak, jak ho posluchači znají. Právu to v pondělí sdělil mluvčí Českého rozhlasu (ČRo) Jiří Hošna.

„V komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme,“ dodal Hošna a doplnil, že nedělní vysílání Hovorů z Lán 2. listopadu vyvolalo mezi posluchači bouřlivé reakce. Šlo zejména o pasáže, ve kterých prezident Miloš Zeman použil vulgární výrazy.

„Český rozhlas nic nenamítá proti vyhrocené diskusi a silným argumentům. Je ale přesvědčen o tom, že vulgární výrazy do vysílání média veřejné služby nepatří,“ sdělil Hošna vyjádření celého vedení ČRo.

Kodex Českého rozhlasu
Živé vysílání
Český rozhlas musí věnovat náležitou pozornost přípravě živého vysílání, neboť při něm může dojít k událostem, které nelze předem naplánovat. Průvodce (moderátor) živého vysílání si musí udržet přehled nad situací a být připraven reagovat na neplánované skutečnosti. Český rozhlas věnuje zvýšenou pozornost účastníkům živého vysílání-neprofesionálům.
Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků.
Pokud se v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že Český rozhlas nemůže dostát povinnostem uloženým zákonem nebo Kodexem, je průvodce (moderátor) živého vysílání oprávněn takovou osobu přerušit, resp. jí odebrat slovo. Jestliže chování nebo projev takové osoby vážně překročí únosnou míru, je povinností průvodce se od chování či výroků takové osoby jménem Českého rozhlasu distancovat.
zdroj: Český rozhlas

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám