Hlavní obsah

Štěpová velvyslankyní ve Štrasburku, Telička se chystá do Bruselu

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přelom roku je obdobím, kdy dochází k výměnám na velvyslaneckých postech. Zatímco například bývalá poslankyně ČSSD Vlasta Štěpová se funkce velvyslankyně Stálé mise při Radě Evropy ve Štrasburku ujala už loni 2. prosince, současný první náměstek ministra zahraničí Pavel Telička na agrément (souhlas s jmenováním do funkce) teprve čeká.

Článek

Má se stát ambasadorem Stálé mise při Evropských společenstvích v Bruselu. Podobně je na tom i bývalý ambasador v Bruselu Libor Sečka, který bude ČR zastupovat na postu velvyslance v Římě. Sečku nahradí na velvyslaneckém postu v Belgii Jiří Havlík, do Lucemburku vyjede Pavol Šepelák a bývalý zástupce ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Buriánek se stane velvyslancem v Záhřebu. Agrément už také obdržel Lubomír Hladík, který se stane ambasadorem v Santiagu de Chile.

Dávno očekávaná výměna velvyslanců ve Velké Britanii, kde měl Pavla Seiftera koncem loňského roku nahradit bývalý první náměstek ministra obrany Štefan Füle, se zatím nekoná. Jak ve čtvrtek sdělila Právu zástupkyně ředitele tiskového odboru ministerstva zahraničí Dana Pavlousková, Seifter stále zůstává ve funkci velvyslance. Pan Füle je zaměstnancem našeho ministerstva, ale o termínu jeho odjezdu do Londýna vám zatím nemohu sdělit nic přesnějšího," sdělila Pavlousková. Před svým působením na ministerstvu obrany byl Füle velvyslancem v Litvě. Přitom podle dobře informovaného zdroje prezident republiky Václav Havel návrh na Füleho jmenování podepsal už v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám