Hlavní obsah

Státní zástupkyně zastavila stíhání senátora Lajtocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucká státní zástupkyně zastavila trestní stíhání přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). Před soud nepůjdou ani jeho ostatní kolegové z radnice. Informovala o tom krajská státní zástupkyně Marie Kodytková.

Článek

„Trestní stíhání přerovského senátora a primátora Jiřího Lajtocha a všech dalších bylo zastaveno, neboť skutky, které byly popsány v usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, se sice částečně staly, avšak nejsou trestným činem,“ uvedla státní zástupkyně. „Podání obžaloby v tomto případě, kdy nespatřuji ani pochybnosti o tom, že by obvinění mohli být vinni trestnými činy, pro které jsou stíháni, by bylo v rozporu se zákonem. Nesouhlasím s názorem podat obžalobu za každou cenu a čekat, jak to u soudu dopadne,“ doplnila Kodytková.

Policie původně 11 bývalých radních a dva tamní úředníky obvinila z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality se začal spornými zakázkami na přestavbu domova důchodců a zimního stadiónu v Přerově zabývat v loňském roce. V červenci vydal na jejich žádost Lajtocha k trestnímu stíhání Senát, v srpnu 11 tehdejších radních a dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic policisté obvinili. Policie na závěr roku vyšetřování ukončila s návrhem na obžalobu u všech obviněných.

Vsetínský žalobce případ zastavit nechtěl

V přerovské kauze nastal obrat poté, co případ vsetínskému žalobci, který jej dozoroval, odebrala krajská státní zástupkyně. Žalobce na její pokyn odmítl u většiny z nich zastavit trestní stíhání s tím, že to odporuje zákonu.

Protikorupční policie se spornými zakázkami zabývala proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena u domova pro seniory se zvýšila asi o 30 miliónů na více než 167 milionů korun. V obvinění se policie zaměřovala i na vazby politiků se stavební firmou, jež tyto zakázky prováděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám