Hlavní obsah

Babiš jde k soudu, rozhodl žalobce. Rozhodli noví svědci a změny výpovědí

Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu v kauze neoprávněné dotace pro farmu Čapí hnízdo. V pondělí o tom informoval mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutí se opírá o nové důkazy, nové svědky i změny ve výpovědích dalších svědků.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako 'kauza Čapí hnízdo',” uvedl Cimbala.

Babiš: Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces

Domácí

Obviněným je kladen za vinu dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Druhá osoba je viněna z pomoci při dotačním podvodu. Spolu s Babišem byla obžalována jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Důkazů je tolik, že to jinak nešlo

„Nově zjištěný skutkový stav, který z nově nashromážděného penza důkazů vyplynul, neumožňoval vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby. Státní zástupce je vázán zákonem a zásadou obžalovací,” dodal mluvčí s poukazem na opakované doplňování spisu policií a na skutečnost, že do případu v minulosti zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v prosinci 2019 nařídil opětovné otevření případu poté, co dozorující žalobce rozhodl o zastavení stíhání obviněných.

Cimbala následně v tiskové zprávě přiblížil, co vedlo vedlo žalobce k podání obžaloby. „Nové důkazy, ať již změny v provedených výpovědích svědků, či nově se objevivší tvrzení vedly k významné změně skutkového stavu z pohledu možnosti jejího posouzení,” uvedl s tím, že se přihlásili i dva noví svědci, přičemž „v jednom z případů pak došlo k podání výpovědi, která změnila náhled na posouzení věci”.

Otec ze mě udělal bílého koně, řekl Babiš mladší po výslechu

Krimi

K otázce věrohodnosti některých svědků Cimbala konstatoval, že výpovědi jsou vždy posuzovány ve světle dalších důkazů. Tvrzení svědků v jednotlivých kauzách je přitom nutné hodnotit individuálně.

Jedním ze svědků, kteří kvůli Čapímu hnízdu loni vypovídali byl Andrej Babiš mladší, který uvedl, že z něj otec v kauze udělal „bílého koně”. Cimbala také uvedl, že někteří další svědci změnili výpovědi.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

Babiš byl ke stíhání opakovaně vydán Sněmovnou. Případ označuje za „pseudokauzu”, která jej má poškodit.

„Udržuje se to v mediálním prostoru dodnes pro případ, kdybych se rozhodl kandidovat na prezidenta,“ prohlásil, když Sněmovna naposledy jednala o jeho vydání.

Babišovi a Nagyové v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest.

Případ padesátimilionové dotace
Případ se týká farmy Čapí hnízdo, která původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka.Na padesátimilionovou dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů, stále je však jejich beneficientem.

Reklama

Výběr článků

Načítám