Hlavní obsah

Státní rozpočet za loňský rok skončil v přebytku 2,9 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozpočet Česka za rok 2018 skončil v přebytku 2,9 miliardy korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to uvedla na čtvrteční tiskové konferenci. Pochvalovala si, že se oproti předpokladu 50miliardového schodku podařilo dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-prosinec

Článek

„Končíme s mírným přebytkem 2,9 miliardy. Už jsem to avizovala mezi svátky, že budeme mít vyrovnaný rozpočet. Troufnu si říct, že se nám podařilo utvořit dokonce mírný přebytek. Považuji to za velký úspěch,” uvedla ve čtvrtek Schillerová.

Rozpočet byl původně pro loňský rok schválen se schodkem 50 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová ale v prosinci uvedla, že výsledek hospodaření na konci roku bude zřejmě blízko vyrovnanému hospodaření.

Nižší schodek podle ní ovlivnily především lepší příjmy včetně lepšího výběru pojistného na sociální zabezpečení o zhruba 20 miliard korun, překročení ostatních příjmů také o zhruba 20 miliard korun a pomohly i příjmy z Evropských fondů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

„Vzhledem k vlivům, jako je zejména přísun evropských peněz, standardně rekordnímu prosincovému výběru DPH nebo skutečnosti, že se daří čerpání investičních výdajů alokovat do celého roku, a jejich nárůst v prosinci by tak neměl být natolik výrazný, předpokládáme, že výsledek bude blízko vyrovnané bilanci," uvedla ministryně už začátkem prosince a svá slova na čtvrteční tiskové konferenci zopakovala.

U výdajů se pak podle ministerstva pozitivně projevilo řízení obsluhy státního dluhu, což vedlo proti plánům k úspoře 4,5 miliardy korun.

Dále si Schillerová pochvalovala výsledek hospodaření tzv. veřejných financí, které skončilo s přebytkem 1,6 procenta HDP. „To je jediné číslo, na které slyší moji kolegové v rámci Evropské unie,” doplnila Schillerová.

O 2,7 miliardy klesl státní dluh

Připomněla také, že o 2,7 miliardy korun na 1,622 bilionu korun klesl státní dluh. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh zhruba 152 tisíc korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ke konci listopadu se hospodaření státu dostalo do schodku 21,6 miliardy korun. Předloni za celý rok vykázal rozpočet schodek 6,2 miliardy korun.

Ve srovnání s rokem 2017 výdaje na společné programy s EU stouply loni ke konci listopadu o 38,6 miliardy korun. Investice ze státního rozpočtu meziročně vzrostly o 34,7 miliardy na 102,2 miliardy korun.

Na letošní rok ministerstvo financí počítá se schodkem 40 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám