Hlavní obsah

Státní poukazy končí, lázně chtějí vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázně a lázeňské hotely budou po Novém roce lákat klienty na slevové poukazy ve výši 2000 korun. S koncem letoška totiž skončí program čtyřtisícových státních lázeňských voucherů pro občany i osmitisícových poukázek pro zdravotníky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kolonáda v Mariánských Lázních s pramenem Ferdinandova pramene

Článek

Končící vouchery je třeba vyčerpat ve stejném roce, na který byla poskytnuta dotace, tedy letos. Ministerstvo pro místní rozvoj i zdravotnictví sice dávají naději, že spustí další podobné programy, podle informací Práva by to ale bylo nejdříve ve druhém čtvrtletí kvůli nadcházejícímu rozpočtovému provizoriu a povinnosti notifikace u Evropské komise.

Bartoš: Nejdřív analýzu

„Proto k tomu velké naděje neupínáme. Chystáme s agenturou CzechTourism vlastní vouchery ve výši 2000 Kč, kterými chceme podpořit chuť lidí do lázní přijet už v prvním kvartále, kdy bude asi nejhůř. Je lepší zájem podpořit slevou než mít prázdno,“ řekl ve čtvrtek Právu prezident Svazu léčebných lázní ČR a zároveň šéf lázní Jáchymov a Luhačovice Eduard Bláha.

Rezervace horských pobytů zamrzly, hoteliéři znervózněli

Ekonomika

„Operace se odkládají, a tak bude chybět i potřeba rehabilitace po nich. Starší pacienti pobyty začínají odkládat, o cizincích nemluvě,“ dodal.

Je lepší zájem podpořit slevou než mít prázdno
Eduard Bláha, prezident Svazu lázní

Svaz také usiluje o finanční podporu od krajů. Zda se ji podaří vyjednat, nechtěl Bláha předjímat. V tuto chvíli si netroufá ani odhadovat, kolik lázní se zapojí. „Jednání nyní finišují,“ uzavřel s tím, že podrobnosti hodlá svaz představit příští týden, případně mezi svátky.

Nový ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš Právu řekl, že nehodlá bezprostředně po nástupu navrhovat další prodloužení programu státních lázeňských voucherů.

Covid změnil přístup klientů cestovek. Více se zajímají a požadují jistoty

Cestování

„Nejdřív provedeme analýzu výsledků a přínosů současného programu a rozebereme zpětnou vazbu od lázní, se kterými vedeme i jako Piráti dlouhodobě velmi otevřenou a přínosnou komunikaci, stejně tak i se zástupci klientů. Výsledky probereme s ministry, kterých se to také týká, následně se vybere nejvhodnější řešení,“ prohlásil Právu Bartoš.

Ministerstvo zdravotnictví nicméně podle Martiny Čovbanové z tiskového odboru v současné době předpokládá, že dotační program pro poskytovatele lůžkové péče s cílem prevence a rehabilitace pracovníků ve zdravotnictví v souvislosti s epidemií covidu bude pravděpodobně vyhlášen i v novém roce 2022, nejdříve však po 1. březnu.

Letos 57 tisíc poukazů

Záviset to bude i na výši nevyčerpaných prostředků z tohoto roku, jež se vrátí do rozpočtu. Vzhledem k mimořádnému vytížení zdravotnického personálu kvůli další vlně pandemie neměli zdravotníci prakticky šanci lázně čerpat.

Policie zveřejnila video s podezřelým, který poničil auta kladenským zdravotníkům

Krimi

Ministerstvo pro místní rozvoj v letošní výzvě programu Covid lázně dosud lázeňským zařízením proplatilo přes 57 tisíc slevových poukazů na pobyt za 230 milionů korun. Nejvíce peněz získaly provozy v Karlovarském kraji, kde je největší kapacita lázeňských lůžek.

Lidé mohou vouchery na slevu 4000 Kč na pobyt trvající alespoň šest nocí a spojený s minimálně pěti procedurami uplatnit do konce roku.

Na webu Kudyznudy.cz jsou stále ke stažení. Lázně mohou o jejich proplacení žádat do 31. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám