Hlavní obsah

Rezervace horských pobytů zamrzly, hoteliéři znervózněli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezervace pobytů na letošní zimu po nedávném vládním vyhlášení o bezinfekčnosti pouze očkovaných a těch, kdo prodělali covid v posledních 180 dnech, v Krkonoších totálně zamrzly. Hrozí navíc výpadek zahraniční klientely.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše ovládla nervozita z nadcházející sezony.

Článek

Provozovatelé horských hotelů a penzionů děsí repríza loňského scénáře, kdy kvanta potravin museli vyhodit a propustit zbytný personál.

„Skoro nikdo nerezervuje, rezervované pobyty lidi naopak ruší. Připravit sezónu ale musíme. Nejde jenom o zásoby, ale hlavně o zaměstnance, které je nutné v dostatečném počtu sehnat a zaučit. Recept minimalizace ztrát neexistuje. Zavřít si může dovolit málokdo. Hoteliéři to vidí jasně. Jakmile se začnou plnit nemocnice, bude průšvih,“ říká šéf infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura, jenž přemýšlí, zda sáhnou hluboko do železné rezervy, prodat auto nebo byt, aby horskou živnost udržel.

Lépe než podnikatelé, na tom donedávna byli zaměstnanci, jimž díky státní podpoře leckde stoprocentně refundovali mzdu. „Šli s úsměvem na skialpy a postupně ztráceli pracovní návyky, k nimž se budou horko těžko vracet. Podnikatelé mezitím prodávali, co mohli, aby o často zadlužené provozovny nepřišli,“ tvrdí Jandura. „Hotel není truhlárna, kterou lze bez problémů zavřít otočením klíče v zámku,“ podotkl.

Znervózněli i vlekaři

Nervozita po verdiktu slovenské vlády zastavit od 25. listopadu lanovky zavládla mezi vlekaři, kteří začali dohromady investovat miliony korun do technického zasněžování sjezdovek. Baterie 25 sněžných děl jenom v Horní Malé Úpě donedávna stála 60 tisíc korun denně. „Letos to kvůli zdražení vstupů bude dvojnásobek,“ počítá ředitel moloúpské společnosti SKIMU Martin Buček.

Rakouský paradox. Uzávěra nezastavila vleky

Zahraniční

Svahy, jež při optimálním sněhové pokrývce spolykají milion litrů vody na hektar, megawatty elektřiny a hektolitry nafty, se začínají bělat. Sezonu chtějí v Malé Úpě spustit první prosincový víkend. Lockdown si vlekaři nepřipouštějí. „Musíme věřit a všechno vsadit na jednu kartu. Nezasněžovat, by znamenalo ztrátu, kterou bychom nedohnali. Beztak, pokud vezmu v potaz počet očkovaných lidí, jimž můžeme prodat skipasy a výpadek cizinců, letos přijdeme o polovinu běžné klientely,“ předjímá Buček.

Babiš ať raději nelyžuje

Stopku lanovkám a vlekům nepředpokládá prezident Asociace lanové dopravy ČR Jakub Juračka. Vlekaři podle něho drží po loňských zkušenostech, kdy skiareály jely pouhých devět dnů v sezoně, v ruce trumf v podobě protiústavnosti loňské nucené odstávky.

Vlekaři se chystají na normální lyžařskou sezonu

Domácí

„Verdikt soudu to jasně definuje, což může posloužit jako precedens, aby se to neopakovalo. Stát by to mohlo přijít na velké peníze,“ tvrdí Juračka, jehož organizace poslala na základě rozsudku o protiústavnosti loňské uzavírky provozovatelům skiareálů návrh žaloby na stát.

„Záleží, jak s tím naloží. Loni jsme si vyzkoušeli, že nemožné se stalo skutkem, načež situace na horách byla mnohem horší, než kdyby areály byly v provozu. Loňskou reprízu signály z budoucí vlády nenaznačují,“ věří Juračka. „A Babiš, ať raději v Česku lyžovat nejezdí,“ podotkl s nadsázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám