Hlavní obsah

Státní opera splyne s Národním divadlem, spojí se i některé soubory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní opera se od ledna příštího roku sloučí s Národním divadlem. Za hlavní důvod chystané reformy obou scén označil již dříve ministr kultury Jiří Besser snahu o účelné vynakládání finančních prostředků.

Foto: Myšková Marta, ČTK

Interiér Státní opery Praha

Článek

Ministr kultury Jiří Besser v pondělí oznámil, že se Státní opera Praha od 1. ledna 2012 sloučí s Národním divadlem. Na vině jsou podle něj ekonomické problémy.

Návrh Jiřího Bessera vyvolal negativní reakce, a to především ze strany zaměstnanců Státní opery. Proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru Národního divadla i Státní opery.

Podle nezávislého operního manažera Richarda Koláře petici za samostatnost Státní opery podepsalo přes 15 tisíc lidí. Kolář v otevřeném dopise zaslaném médiím naznačuje, že za reformou operní scény mohou být i ekonomické zájmy, konkrétně prodej některých objektů z majetku Národního divadla.

Některá tělesa se sjednotí

Šéf Národního divadla a v současnosti pověřený ředitel Státní opery Ondřej Černý nastínil průběh slučování opery a divadla: "Vedle majetkového spojení bude k prvním krokům patřit vznik jednoho velkého baletního tělesa, které vznikne sloučením současných baletních těles ve Státní opeře a Národním divadle.“ Dodal, že šéfem takto vzniklého Národního baletu bude Petr Zuska, nynější ředitel baletu ND.

Sbory a orchestry Národního divadla i Státní opery zůstanou zachovány. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha, budou však sloučeny soubory sólistů opery Národního divadla a Státní opery. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky.

"Chceme mít jistotu, že investice, které stát vloží do Státní opery Praha a Národního divadla, budou maximálně efektivně rozdělovány a povedou ke zlepšení podmínek pro jednotlivé soubory i umělce," uvedl ministr Besser.

Ondřej Černý zdůraznil, že v tuto chvíli mají opera i divadlo naplánovány sezony 2011 až 2012, které chystané změny nijak neovlivní. Případné personální změny přicházejí podle něj v úvahu až v sezoně 2012/2013. "Umělecké soubory budou zachovány ve stejné velikosti. Na druhé straně ve střednědobé perspektivě by mělo dojít k dílčímu snížení počtu orchestrálních hráčů, uvedl Černý.

Ve druhé fázi transformace opery a divadla se podle Bessera bude řešit výrobní, servisní a zkouškové zázemí Národního divadla, změny ve mzdové politice a příprava nutných legislativních kroků.

Dohady se vlečou od loňska

Loni v září si ministerstvo kultury zadalo studii, jež měla navrhnout řešení otázky kolem operního souboru Národního divadla a Státní opery. V prosinci pak rezignoval na své místo tehdejší šéf opery Oliver Dohnányi, který za důvod tohoto kroku označil dlouhodobý nátlak ministerstva. Dočasný šéf Radim Dolanský poté předložil návrh, v němž prosazoval zachování samostatné existence státní opery. Následně jej ministr kultury odvolal a vedením opery navzdory nepřízni většiny jejích umělců pověřil ředitele Národního divadla Ondřeje Černého.

Na nové koncepci fungování opery a divadla se mimo jiných podílel náměstek ministra Radek Zdráhal, který před časem uvedl, že Praha by měla mít jednu operu místo dosavadních dvou. Besser se tehdy jménem ministerstva od tohoto stanoviska distancoval.

Ve Státní opeře se v pondělí večer koná již delší dobu připravovaný galakoncert, který měl být zejména vyjádřením podpory zachování operního i baletního souboru opery. Dále chtějí umělci poděkovat příznivcům a věrným návštěvníkům za jejich podporu v uplynulé sezóně a také vylepšit rozpočet opery neplánovanými tržbami.

Naposledy byla Státní opera připojena k Národnímu divadlu v roce 1948
Státní opera Praha sídlí v budově, která byla v lednu 1888 otevřena jako pražská německá scéna. Finanční prostředky na stavbu pocházely ze soukromých sbírek. Rozměry jeviště jsou vhodné pro velké opery i klasický balet.
V září 1938 Německý divadelní spolek prodal budovu státu. Za okupace nemělo divadlo pravidelný provoz, hostovaly zde pouze některé německé soubory.
Po osvobození byla budova dána k dispozici nově ustavenému Divadlu 5. května a v roce 1948 byla připojena k Národnímu divadlu (od listopadu 1949 pod názvem Smetanovo divadlo). Teprve v roce 1992 získala operní a baletní scéna zpátky svou samostatnost pod názvem Státní opera Praha. Kapacita hlediště je 1041 sedadel.
V roce 2009 bylo ve Státní opeře zaměstnáno 52 baletních a 89 operních umělců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám