Hlavní obsah

Stát se omluvil Jiřímu Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie

Praha
Aktualizováno

Stát se prostřednictvím ministerstva kultury omluvil historikovi umění Jiřímu Fajtovi za jeho odvolání z funkce ředitele Národní galerie Praha. Text omluvy v úterý zveřejnilo ministerstvo kultury na svém webu. Fajta zbavil funkce před rokem exministr kultury Antonín Staněk. (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt na archivním snímku z 18. dubna 2019

Článek

Ministerstvo uvedlo, že Staněk jako důvody Fajtova odvolání uvedl informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci. "Ministerstvo kultury České republiky se tímto Jiřímu Fajtovi za svá výše uvedená rozhodnutí učiněná tehdejším ministrem kultury omlouvá," píše úřad.

Staněk svůj krok zdůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními tehdejšího ředitele Národní galerie. Mělo jít o autorskou smlouvu na více než milion korun, které si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích, což byl podle něj postup, který mu měli doporučit Staňkovi podřizení na ministerstvu. Staněk Fajta odvolal s odkazem na kontroly v galerii, ty ale v tu chvíli ještě nebyly dokončeny.

Vyhozený ředitel NG Fajt je nevinný, policie jeho vyšetřování zastavila

Domácí

Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici.

Újma na pověsti a dobrém jménu

„Policie České republiky po provedení všech potřebných šetření odložila obě trestní oznámení podaná Ministerstvem kultury České republiky z rozhodnutí tehdejšího ministra kultury v souvislosti s odvoláním pana Jiřího Fajta z funkce generálního ředitele Národní galerie Praha jako nedůvodná. Ministerstvo kultury České republiky uznává, že tím byla způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti pana Jiřího Fajta, jakož i na jeho dobrém jménu,” uvedlo ministerstvo.

Aféra odstartovala Staňkův politický pád, neboť ČSSD ho z postu ministra kultury stáhla a on podal demisi. Jeho odchod a jmenování nástupce nicméně několik měsíců blokoval prezident Miloš Zeman, který se Staňka zastával.

Reklama

Výběr článků

Načítám