Hlavní obsah

Stát se nebude podílet na restrukturalizaci skláren

PRAHA

Vláda na svém středeční zasedání odmítla možnost, že by se podílela na restrukturalizaci společnosti Bohemia Crystalex Trading (BCT), která v úterý uzavřela část svých provozů. Stát se bude podílet na řešení situace poskytnutím účelových dotací do dotčených regionů. Ministři dále odsouhlasili například navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl spekulace části médií, že stát mohl zabránit krizi ve společnosti BCT. Podle jeho slov neměl stát v orgánech společnosti své zástupce a ani nevykonával vlastnická práva. „Odbory na rozdíl od státu své zástupce v orgánech společnosti měly,“ připomněl Kalousek. Krize společnosti prý navíc není otázkou poslední doby, ale trvala několik let.

Podle premiéra Mirka Topolánka se stát bude na řešení současného stavu podílet formou účelových dotací na rekvalifikace a na dopravu. Jak premiér zmínil, řada firem v regionu má zájem lidi z uzavřených skláren zaměstnat a jde především o to, jak pro ně zajistit dobrou dopravní obslužnost.

Počet českých vojáků v zahraničí naroste

Vláda také schválila navýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích. V příštím roce by v nich mohlo působit více než 1386 vojáků. Taktéž byla schválena dohoda o strategické spolupráci s USA v oblasti protiraketové obrany. Smlouva, která souvisí s možným umístěním radaru systému na českém území, umožní zapojení českých vědeckých a průmyslových subjektů do dalšího vývoje celého projektu protiraketového deštníku.

.:Premiér Mirek Topolánek na zasedání vlády foto: Právo/Lukáš Táborská

Premiér Topolánek také oznámil, že od komise vedené předsedou Akademie věd Václavem Pačesem obdržel zprávu o energetických potřebách České republiky.

Předseda vlády dále uvedl, že Česká republika není ohrožena současnou finanční krizí. Podle jeho slov bude další vývoj záležet zejména na tom, jak se krize dotkne zemí, do nichž české firmy exportují.

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek řekl, že vláda nenašla 1,2 miliardy, které požadoval do rozpočtu fondu bydlení. Podle Čunka se však podařilo nalézt půl miliardy v rezervách fondu. Finance budou použity na regeneraci panelových sídlišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám