Hlavní obsah

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Novinky, Renáta Bohuslavová

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Ten má v obecné rovině zabránit nadměrnému a nekontrolovatelnému zadlužování státu. Vláda ale v souvislosti s pandemií koronaviru připravila jeho změnu. Předpokládá totiž, že stát se bude muset v následujících letech zadlužit víc, než současný zákon dovoluje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Dosud byl střednědobým rozpočtovým cílem pro Českou republiku v letech 2020 až 2022 strukturální deficit jedno procento HDP. Předloni byl zůstatek státního rozpočtu v přebytku 0,4 procenta HDP. Novelou zákona vláda pro rok 2021 zvýšila strukturální deficit až na čtyři procenta HDP s tím, že každý následující rok by se měl schodek o 0,5 procenta snižovat, až by se opět v roce 2027 dostal pouze k procentnímu schodku HDP.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové musí vláda k tomuto kroku přistoupit, aby mohla vytvořit rozpočet na rok 2021. Pro letošní rok schválili poslanci rozpočet s 200 miliardovým schodkem už v březnu.

Schodek rozpočtu 200 miliard. Můžeme si to dovolit, řekla Schillerová

Koronavirus

„Budu muset zahájit práce na rozpočtu na rok 2021, jak mi ukládají rozpočtová pravidla. A podle stávajícího zákona by nebylo možné sestavit rozpočet. Proto jsme využili tzv. únikové klauzule, kdy EU řekla, že státy mohou svoje strukturované saldo zvýšit," uvedla Schillerová k tomu, proč se musí zákon o rozpočtové odpovědnosti novelizovat.

Podle opozice se tím ale zákon stává naopak rozpočtově neodpovědný. Vláda si podle ní dělá jen prostor na zadlužení státu do budoucna a pro to, aby nemusela dělat nepopulární opatření v době před parlamentními volbami, které Česko čekají na podzim roku 2021. Tím myslí například snižování platů, důchodů nebo zvyšování daní.

ODS: Vláda bere dětem budoucnost

„Chtěli po nás, abychom rozvolnili rozpočtová pravidla, aniž bychom věděli, co nás čeká. Vláda přitom dokonce už příští rok očekává růst ekonomiky. Řada z nás má děti a nechce žít v zemi s rozvrácenými financemi. I naše děti budou potřebovat prostor pro to, aby mohly čelit krizím. Tímto jim vezmeme budoucnost,” apeloval na poslance ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

Koronavirus

Skopeček také upozorňuje, že ačkoliv se vláda touto novelou připravuje na horší časy, resort financí naopak pro rok 2021 očekává ekonomický růst až 3,1 procenta, což si podle něj vzájemně rozporuje.

„Bojím se, že si vláda pod tlakem hysterie a bez reálných dat vytváří prostor pro vysoké schodky. Bude tím saturovat mandatorní výdaje a své voličské skupiny,” dodal Skopeček.

Šéf poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek po schválení zákona, se kterým opozice zásadně nesouhlasila, protože podle ní nebylo nutné ho dnes řešit, apeloval na vládu, ať přestane voliče klamat. „Od teď je to zákon o rozpočtové neodpovědnosti. Nemaťte veřejnost,” uvedl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám