Hlavní obsah

Stát s vymáháním dotací Agrofertu nespěchá

Právo, ČTK, svj

Auditoři EU našli sérii pochybení u žádostí o eurodotace pro firmy z holdingu Agrofert ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše. Brusel proto vyloučil, že by je Česku proplatil. Jenže stát těmto firmám už vyplatil zhruba 155 milionů Kč. S jejich vymáháním ale nespěchá.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z auditní zprávy plyne, že jde o dotaci 100 milionů Kč na linku na toastový chléb Penam, dále o 50 milionů pro firmu Lovochemie na vylepšení výroby hnojiv a také o dvě dotace za asi pět milionů korun na výměny sušáren zrnin pro firmu Cerea.

Evropská komise se už loni rozhodla, že dotace na tyto projekty firem ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli chybám neproplatí, nyní to stvrdila. Stát však peníze po firmě stále ještě nezačal vymáhat.

EK prověří, zda problém ČR se střetem zájmů není systémový, ohroženy jsou stovky miliard

Ekonomika

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které má na starosti operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), z něhož se dotace na projekty Agrofertu vyplácely, se za půl roku, odkdy je jasné, že z Bruselu na ně nepřijde ani euro, nikam neposunulo.

„Administraci projektů skupiny Agrofert MPO už dříve na základě auditu Komise pozastavilo a nyní prošetřuje jednotlivé případy. Do skončení všech šetření nelze uvádět detaily, aby se průběh řízení nenarušil,“ řekla Právu mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Přípravy na soud

„Vymáhání financí, které byly na dotacích firmám ze skupiny Agrofert vyplaceny, je v řešení. Pokud se prokáže pochybení, zahájí se proces odejmutí dotace,“ dodala. Na dotaz, co znamená „v řešení“, doplnila, že MPO už dříve požádalo EK o zaslání podkladů potřebných pro další kroky. „Zatím nepřišly. Kdy a k jakému posunu dojde, tak nelze v současné době předjímat,“ uvedla.

Zastavte Česku dotace, vyzývají evropští lidovci kvůli Babišovu střetu zájmů

Zahraniční

Filipová také Právu řekla, že minulý týden MPO zamítlo žádost o dotaci na projekt společnosti Primagra z holdingu Agrofert, a to proto, že neexistuje zdroj financování. „Operační program PIK totiž předpokládá plné financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj a MPO jako správní orgán ví, že nyní by tyto prostředky kvůli auditům EK na projekty Agrofertu nedostalo,“ dodala Filipová.

Závěrečná zpráva auditu je konečná a ČR její závěry může napadnout jen u soudu. U tří z osmi auditovaných projektů v hodnotě 3,1 milionu korun, které však stát už nechtěl po EK proplatit, konstatovali unijní auditoři střet zájmů Babiše s tím, že premiér Agrofert stále ovládá přes svěřenské fondy. Zmíněných projektů za 155 milionů se však střet zájmů netýká.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) zdůrazňuje, že české orgány se závěrem auditu nesouhlasí a analyzují kroky k získání soudního rozhodnutí.

Neoprávněné dotace by měl Agrofert vrátit, říká Hamáček. Z vlády se mu ale nechce

Domácí

Podle Agrofertu z auditní zprávy nevyplývá povinnost pro ČR ani pro společnosti holdingu vracet jakékoli dotační prostředky.

Projekty linky Penamu a na výrobu hnojiv ale podle auditu EK nepřinášejí dostatečné inovace, což bylo podmínkou získání evropských peněz. U peněz na sušárny firmy Cerea je problém podle serveru iRozhlas to, že tendr na dodání sušáren vyhrála firma TIS-CR, jejímž jednatelem a společníkem je Ivan Hájek, bratr člena představenstva a finančního ředitele Cerey Petra Hájka. EK prověřuje i zemědělské dotace pro Agrofert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám