Hlavní obsah

Stát nadále schvaluje dotace pro Agrofert, upozornili Piráti

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a lesnický fond nadále schvalují dotace pro holding Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) přitom v červnu proplácení dotací Agrofertu pozastavil. Ve středu na to upozornili Piráti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Ačkoliv byla zveřejněná celá řada prokazatelných důkazů o střetu zájmů premiéra, úřady pokračují v porušování zákona. Proplácení dotací mělo být dle Pirátů zastaveno, zvlášť poté, co byla zveřejněna předběžná auditní zpráva Evropské komise,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podle Pirátů ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Karlem Havlíčkem za hnutí ANO schválilo během posledních dvou měsíců finanční podporu pro firmu z koncernu Agrofert ve výši 13 a půl milionu korun.

Dotace pro dceřinou společnost Agrofertu měl schválit i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF).

SZIF už na začátku června oznámil, že Agrofertu nebude proplácet dotace od února 2017. Podle šéfa SZIF Martina Šebestyána se jednalo o preventivní opatření kvůli předběžné auditní zprávě Evropské komise o střetu zájmů českého premiéra.

„Zadavatelé i nadále schvalují veřejné zakázky bez ohledu na zákon o střetu zájmů. Nelze se tedy divit tomu, že závěry obsaženými v předběžném auditu Evropské komise ke střetu zájmů se již intenzivně zabývá policie,” komentoval to Bartoš.

Je to předběžné, ohradilo se ministerstvo

Ministerstvo průmyslu reagovalo se slovy, že v současné době je k dispozici pouze předběžný návrh auditní zprávy Evropské komise a základě návrhu úřad nemůže přijmout plošná opatření.

„Sama Evropská komise říká, že obsahuje předběžná zjištění, závěry a doporučení auditorů komise, která se mohou změnit na základě připomínek a dodatečných informací od národních orgánů,” tvrdí ministerstvo.

Reakci premiéra Novinky zjišťují. Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

Výběr článků

Načítám