Hlavní obsah

Stát má potravinové rezervy na pouhý jeden den

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Česká Správa státních hmotných rezerv zásoby potravin pouze na 1,3 dne. Ty by mohli Češi potřebovat ve chvíli, kdy by došlo k vyhlášení krizového stavu, o kterém se hovoří v souvislosti s šířením koronaviru v Evropě. Zvýšení na tři dny mělo zajistit ministerstvo zemědělství už před čtyřmi lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Tzv. krizový stav, který vyhlašuje vláda v případě ohrožení životů, zdraví, majetku nebo životního prostředí, může být vyhlášen pro celou zemi, ale také třeba jen pro část území na nezbytně nutnou dobu. Zásoby potravin by ale na delší období rozhodně nestačily. Přesto podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra není důvod k obavám.

Koronavirus už tu může být, ale není důvod k panice, vzkazuje ministerstvo

Koronavirus

„Zásoby potravin máme zhruba na 1,3 dne. V rezervách máme například mražené maso, masové konzervy, obilí, máslo, sýry, sušené mléko, cukr nebo sůl. V této oblasti je Česká republika na rozdíl od ropy soběstačná. Máme tady spoustu supermarketů, zemědělských družstev a výrobců potravin. Takže české rezervy by v případě potřeby pokryly první nápor, než by se zase obnovilo zásobování,” uvedl pro Novinky Švagr.

Obilí na 15 dní

Jak dlouho přesně vydrží zásoby másla, mléka nebo sušeného masa, Správa podle předsedy nezveřejňuje. „Ale můžu říct, že třeba zásoby ropy a ropných produktů máme na 84 dní. U dalších komodit bych ještě zmínil obilí. To máme až na 15 dní,” doplnil.

Většina věcí se uchovává v externích skladech. „Firmy mají podle smlouvy povinnost mít pro české rezervy ve skladu vždy čerstvé potraviny. Například sušené mléko nesmí být starší než 10 měsíců nebo tavené sýry se musí vyměnit za čerstvé nejdéle do 60 dnů,” dodává Švagr.

Hlavně žádnou paniku, hlavní je osobní hygiena, vzkazuje epidemiolog

Koronavirus

V rezervách stát nemá dezinfekční prostředky, disponuje ale například přístroji na dekontaminaci osob nebo techniky. Ty byly naposledy použity minulý týden při likvidaci ohniska ptačí chřipky ve Slepoticích na Pardubicku.

Plán zásob na tři dny zatím není

Už v roce 2016 se debatovalo o tom, že rezervy nestačí a že by se jejich kapacity měly navýšit tak, aby vydržely až tři dny. Tento plán mělo zpracovat ministerstvo zemědělství, zatím ale neexistuje.

„Plán na zvýšení zásob se zatím nepodařilo naplnit. Nedostali jsme na to od ministerstva peníze. A zakázky můžeme vypisovat, jen když je máme finančně kryté,” vysvětluje Švagr.

ON-LINE: Vídeň hlásí prvního nakaženého, Slovensko chystá hraniční kontroly

Koronavirus

K vyhlášení krizového stavu může přistoupit vláda podle zákona o krizovém řízení v souladu se zákonem o hospodářských opatřeních pro krizové stavy. Následně by došlo k otevření skladů rezerv a podle předsedy by v řádu několika hodin byly nouzové zásoby nebo technika dopraveny, kam by bylo třeba.

KOMENTÁŘ: Koronavirus ukázal křehkost výdobytků civilizace - Alex Švamberk

Komentáře

„S vydáním zásob musí také souhlasit příslušné ministerstvo,” doplňuje Švagr. Krizový stav není v Česku zcela mimořádný, běžně se vyhlašuje například při povodních.

Správa své zásoby může půjčovat, i když krize není, v takovém případě ale za úhradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám