Hlavní obsah

Stát koupil dva miliony dalších testů, úřadům už je nebudou rozvážet hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva miliony antigenních testů na covid-19 určených pro testování zaměstnanců státních úřadů dodá státu společnost Masanta za necelých 17 korun za kus. Celkově tak zakázka vyjde asi na 34 milionů korun. Jednotlivé úřady musí podepsat s firmou kupní smlouvu, na dodání je velmi krátký čas, a to do pátku. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Testování na koronavirus

Článek

Správa rezerv oslovila 45 firem, dostala ale pouze dvě nabídky. Testy jsou tak dražší než při posledním nákupu, kdy SSHR zajišťovala 14 milionů antigenních testů do škol. Tendr, který se vyhodnocoval před týdnem, vyhrála také společnost Masanta, a to s cenou 13,89 koruny za kus. Tentokrát je ale v ceně testů i doprava, úřadům je nebudou rozvážet hasiči, ale samotná firma.

„Dodání testů musí být velmi rychlé, a to do tohoto pátku 21. ledna. Jednotlivé úřady, a jejich 120, mohou již v tuto chvíli podepisovat s vítěznou firmou kupní smlouvu,“ řekl Švagr. Specifikaci k testům dodalo ministerstvo zdravotnictví.

Správa rezerv podle předsedy obdržela tentokrát výrazně méně nabídek; oproti poslednímu nákupu 14 milionů testů do škol, kdy jich SSHR obdrželo devět, to tentokrát byly pouze dvě. „Podle mě je to díky šibeničnímu termínu dodání testů do úřadů. Prostě čím kratší čas na dodávku, tím, zdá se, je méně nabídek,“ uvedl Švagr.

PŘEHLEDNĚ: Co se mění od pondělí

Domácí

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že by se nemělo stát, že by veřejné instituce neměly dostatek testů. I pro školy, kde se testuje jednou týdně, je testů ve skladech dostatek.

O nákupu testů rozhodla vláda. Všichni zaměstnanci včetně živnostníků a jednatelů firem se musejí ode dneška testovat dvakrát týdně antigenními samotestovacími sadami na covid-19. Následující testování je třeba provést nejdříve třetí den po předchozím. V případě pozitivního testu odejde pracovník na pět dní do karantény. Může podstoupit ověřovací PCR test, a pokud bude negativní, smí se hned vrátit do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám