Hlavní obsah

Stát by mohl doplácet mzdy i ztráty

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při omezení či zastavení výroby nebo provozu kvůli koronaviru by zaměstnavatelům mohl na mzdy přispívat stát, aby se příjem pracovníků nepropadl a zabránilo se propouštění. Návrh na zavedení tzv. kurzarbeitu podporují vedle odborů i zástupci zaměstnavatelů, vyplynulo z úterního mimořádného jednání tripartity.

Foto: Miroslav Chaloupka , ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo práce podle své šéfky Jany Maláčové (ČSSD) chystá novelu o zaměstnanosti s úpravou programů, které by mohly přispět k řešení negativních dopadů nákazy. Podle zdrojů Práva z ministerstev průmyslu a práce a sociálních věcí je ve hře i zavedení kurzarbeitu.

To už minulý týden navrhovaly odbory. „Může se stát, že některé firmy či poskytovatelé služeb budou nuceni zastavit výrobu či činnost a to může vážně dopadnout i na další subjekty a subdodavatelské firmy. Bylo by dobře v takovém případě v režimu kurzarbeitu pomoci zaměstnavatelů dotací mezd zaměstnancům s tím, že by nedošlo k propadu jejich příjmů,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj by se díky zachování kupní síly nebrzdila ekonomika.

Žádné prázdniny, žáci v Praze se mají učit i doma, vzkazuje vedení metropole

Koronavirus

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) navrhuje doplnit úpravu kurzarbeitu do novely zákoníku práce, kterou nyní projednává Sněmovna.

Úprava by mohla navázat na paragraf o tzv. částečné nezaměstnanosti. Ta se využívala třeba v krizi při omezení výroby kvůli úbytku zakázek. Pracovníci měli kratší pracovní dobu nebo pracovali méně dnů. Firma jim ale musela vyplácet aspoň 60 procent průměrného příjmu.

Odklad daně nebo bezúročná půjčka. Stát řeší, jak zmírnit dopady koronaviru pro podnikatele

Ekonomika

„Naší prioritou je zamezit zbytečnému propouštění zaměstnanců, kteří dočasně nejsou schopni pracovat a ani jim nemůže zaměstnavatel poskytnout práci z domova,“ uvedl prezident konfederace Jan Wiesner.

Maláčová v úterý po jednání na ministerstvu průmyslu zmínila připravovanou novelu o zaměstnanosti, která by mohla případné negativní dopady nákazy řešit. Ministryně řekla, že se návrh týká paragrafu 120. Ten upravuje „cílené programy k řešení zaměstnanosti“.

Rozumná věc i přemedializované téma. Lidé reagují na opatření vlády ke koronaviru

Koronavirus

Program podle normy představuje soubor kroků ke zvýšení uplatnění na trhu práce, pro celý stát ho schvaluje vláda a dají se na něj využít i evropské peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám