Hlavní obsah

Starostové z Brd spojují síly proti radarové základně

Právo, Novinky, Jindra Pašková, rei
PRAHA

Starostové obci v oblasti Brd chtějí společně zabránit plánovanému vybudování americké raketové základny v blízkosti Míšova ve vojenském výcvikovém prostoru Jince. Pětatřicet starostů se dohodlo koordinovat další kroky směrované k politikům, vládě a médiím, včetně zahraničních.

Článek

"Domluvili jsme, že budeme postupovat jednotně," informoval Právo starosta Trokavce Jan Neoral (nez.). "Nepřestaneme se bránit. Když to nejde jednotlivě, tak společně. Máme spojení na 90 světových deníků a hodláme toho využít," dodal. Podle starosty nejde o založení sdružení, ale volné spojení sil.

Spojením sil zareagovali starostové na poslední prohlášení o umístění základny po jednání bezpečnostní rady státu. "Premiér řekl, že se k této variantě vrací," připomněl starosta a doplnil: "Přitom právě proti ní svými referendy protestovaly zdejší obce. Sliby, že bude nejméně pět kilometrů od nejbližší vesnice, byly plané. Místo je dva kilometry od Míšova a Trokavce."

Obranný štít nepřestává rozdmýchávat reakce v zahraničí

Plán na umístění amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě mezitím rozdmýchal nové reakce nejen představitelů zainteresovaných zemí a Ruska, ale také litevských činitelů.

Proti záměru USA umístit v ČR a v Polsku svůj protiraketový obranný štít je hlavně Rusko. Podle jeho představitelů tím Spojené státy zahajují nové závody ve zbrojení. Ruský prezident Vladimir Putin v té souvilosti několikrát varoval, že Rusko podnikne odvetné kroky nejen ve vojenské, ale také v ekonomické oblasti a v oblasti diplomacie.

Rusko Američanům mimo jiné navrhlo, aby namísto radaru v ČR a střel v Polsku využilo společně s ním ázerbájdžánskou radiolokační základnu zvanou Gabala, kterou má Rusko v pronájmu. Prohloubila by se tak spolupráce mezi oběma zeměmi a starému kontinentu by nehrozila vojenská nerovnováha. Americký štít by byl navíc blíže k Íránu, proti němuž má být podle Američanů prioritně zaměřen.

USA však nabídku Rusů odmítají [celá zpráva] a Rusové proto ve středu pohrozili, že umístí svoje rakety blíž k hranicím se západní Evropou v oblasti ruské enklávy kolem Kaliningradu. [celá zpráva] Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack ve čtvrtek řekl, že "výroky Ruska jsou nešťastné".

Ruská hrozba znepokojila Litvu

Ruskou hrozbou je znepokojena Litva. "Bude to velmi špatné, pokud budou tyto plány realizovány," řekl podle agentury Reuters litevský premiér Gediminas Kirkilas bez dalšího upřesnění.

Český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg ale považuje ruské výhružky za "hru, která se ČR příliš netýká". "Je to hra se Spojenými státy, od nichž Rusové chtějí získat uznání, že jsou rovnoprávnou supervelmocí a že budou, podobně jako před 20 lety, spolurozhodovat o osudu Evropy. Proto ruská strana s námi ani s Polskem příliš nedebatuje. Debatuje o tom jen se Spojenými státy," uvedl Schwarzenberg v rozhovoru pro páteční slovenské Hospodárske noviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chce umístit rakety u hranic s Polskem

Rusko hrozí umístěním svých balistických střel do oblasti Kaliningradu při hranicích s Polskem, pokud USA neustoupí od svého plánu umístit část systému...

Polsko: Protiraketovou základnu postaví Boeing

V případě, že Polsko bude souhlasit s nabídkou Spojených států, aby na jeho území byla umístěna část americké protiraketové základny, bude ji stavět společnost...

Výběr článků

Načítám