Hlavní obsah

Starostové vybrali nového kandidáta na ministra průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí STAN vybralo nového kandidáta na post ministra průmyslu. Uvedl to předseda starostů Vít Rakušan. Původní kandidát Věslav Michalik se nominace vzdal kvůli spekulacím o střetu zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Náš celostátní výbor právě vybral a schválil kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Věřím, že jde o zkušeného člověka, který přinese na resort odbornost a bude úspěšný,“ uvedl Rakušan na Twitteru s tím, že jméno se jako první dozví nový premiér Petr Fiala (ODS). „Zítra jej představíme veřejnosti,” dodal.

Místopředseda STAN Gazdík řekl před jednáním výboru, že hnutí bude vybírat ze čtyř možných kandidátů, ale také nechtěl jejich jména upřesnit.

„Jsou to velmi erudovaní kandidáti a každý z nich je schopen zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu, což bude v příštím volebním období mimořádně těžká pozice,” dodal Gazdík s poukazem na energetickou krizi, dostavbu nových jaderných bloků a na plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů.

Rakušan dříve připustil, že roli ministra průmyslu by zvládl například někdejší plzeňský hejtman a bývalý ředitel Škoda Transportation Josef Bernard. STAN s ním však počítá spíš v roli předsedy sněmovního rozpočtového výboru.

Podle webu Seznam zprávy by se mohl stát ministrem ekonom z CERGE-EI Filip Matějka.

Bizarní ústavní akt na zámku v Lánech

Domácí

Michalik čelí tlaku i z kraje

Michalik se vzdal kandidatury kvůli pochybnostem o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů. Prohlásil, že jeho podnikání bylo legální a střet zájmů by vyřešil. Nechtěl ale zatěžovat nový kabinet srovnáváním se situací premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a tím, že by debaty o jeho podnikání zastiňovaly změnu, kterou má přinést nová koalice.

Michalikova rodina má podíl 96 procent ve fondu Valour, sám místopředseda STAN má ve fondu třetinový podíl. Fond ovládá tři solární elektrárny, díky kterým se řadí k předním výrobcům elektřiny ze sluneční energie v zemi, uvedl server Seznam Zprávy. Potenciální střet zájmů by se podle Michalika dal vyřešit prodejem elektráren.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Člen hnutí STAN Věslav Michalik (na snímku z 6. června 2017)

Server Neovlivní.cz ve středu napsal, že Starostové měli od května dokument, na jaké aspekty Michalikova podnikání by mohla média upozorňovat. V roce 2010 úspěšný starosta Dolních Břežan a bývalý bankéř kvůli stejným problémům zmizel ze společné kandidátky STAN a TOP 09, tentokrát jeho straničtí kolegové podle serveru vsadili na to, že „minulost nikdo nevytáhne”.

Středočeští zastupitelé za ANO vyzvali Michalika, který je náměstkem hejtmanky a radním pro finance, k rezignaci na jeho post.

„Domníváme se, že svoje podnikání a peněžní toky s ním související dostatečně nevysvětlil, ačkoli to sliboval. Nemůžeme opomenout ani střet zájmů, který jeho působení na krajském úřadu provází již dlouhou dobu,” uvedl v tiskové zprávě předseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám