Hlavní obsah

Starostové chtějí kvůli suchu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny

Novinky, ber
Praha

Starostové a nezávislí chtějí na mimořádné schůzi Sněmovny projednat osm novel zákonů, které se týkají sucha. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského leží některé novely v dolní komoře téměř rok a je nutné je projednat co nejdříve. Pro svolání schůze potřebují 40 podpisů poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Farský (STAN)

Článek

Podporu přislíbili Piráti a TOP 09. „Mimořádné schůze se nebojíme,” sdělila v úterý i poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Tyto tři strany tak mají dohromady dost členů na to, aby schůzi iniciovaly.  Předseda dolní komory ji pak musí svolat do deseti dnů od doručení žádosti.

Má vodu chránit Ústava? Proč ne, říkají ústavní právníci

Domácí

Na programu schůze by mělo být podle Farského celkem osm zákonů, které se týkají právě sucha. „Pokud bychom čekali, až se na ně dostane řada v Poslanecké sněmovně, tak uplyne hodně času a sucho bude jenom horší,” zdůvodnil.

Ústavní novely 

Na programu mimořádné schůze by měly být podle Farského i tři ústavní novely na ochranu vody, a to z pera právě STAN, ale i lidovců a KSČM.

Starostové chtějí do listiny základních práv a svobod vepsat, že každý má právo na pitnou vodu a že vodní zdroje jsou statkem veřejného užívání a jsou ve správě státu. Zdroje pitné vody mají sloužit k zásobování lidí, a to udržitelným způsobem.

Ochrana vody musí být zakotvena v ústavě, tvrdí ministr Toman

Ekonomika

Lidovci chtějí Ústavu změnit pouze přidáním pěti slov. Do článku 7, který uvádí, že „stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“, by chtěli doplnit, že stát kromě toho dbá zejména o ochranu vodních zdrojů a půdy.

Komunisté zase chtějí, aby Ústava říkala, že „ČR chrání a zvelebuje přírodní zdroje a bohatství a je povinna zajistit ochranu a šetrné využívání vody jako základní životní potřeby i ostatních přírodních zdrojů a přírodního bohatství ve prospěch svých občanů a následujících generací.“

Vláda se ke všem třem novelám staví zamítavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám