Hlavní obsah

Starostové apelují na Langera kvůli rušení pošt v obcích

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drtivá většina (86 procent) starostů je proti zrušení bezmála dvou stovek ztrátových poboček České pošty (ČP) v malých obcích. Předseda Sdružení místních samospráv (SMS ČR) Jan Pijáček (ODS) uvedl, že požádá ministra vnitra Ivana Langera, aby se věcí zabýval.

Článek

„Krok České pošty je velkou ranou pro obce a občany ze spádových oblastí. Život v dotčených regionech se změní, zmizí garant dostupnosti řady služeb,“ řekl Pijáček, který je i starostou obce Vlčnov. SMS ČR sdružuje 1 100 obcí a měst z celé ČR.

Sdružení požádalo o stanovisko ministerstvo vnitra, jakožto zřizovatele pošty. „Ministerstvo nemůže věc nechat pouze na rozhodnutí vedení České pošty, protože rušení poboček se podle našich propočtů dotýká 700 tisíc občanů,“ podotkl Pijáček, který ministra Langera požádá o urychlený zásah. Pokud nebude záměr České pošty před jeho uskutečněním prodiskutován se starosty, sdružení nevyloučilo razantnější protestní akce.

Česká pošta má podle starosty roční zisk téměř 800 miliónů korun, rušením menších poboček přitom ušetří jen 32 miliónů. "Domnívám se, že za postupem vedení pošty je pouze snaha připravit následnou privatizaci pošty,“ podotkl Pijáček, podle kterého se řada obcí na provozu poboček podílí.

Čunek se chce setkat s Langerem

Langer se měl kvůli rušení poboček setkat minulý týden s ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), setkání ale kvůli zaneprázdněnosti zrušil. O schůzku požádal Čunek, kterému se rušení pošt v malých obcích nelíbí. "Pokud vedení České pošty na rušení poboček stále trvá, pak já si jednoznačně trvám na tom, že chci schůzku s ministrem vnitra co nejdříve uskutečnit," podotkl Čunek.

:. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Rušením ztrátových 178 poboček ČP se bude zabývat Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který na poštovní trh dohlíží. Pokud zjistí, že se úroveň obsluhy neúnosně snížila, bude od pošty požadovat, aby ke změně nepřistoupila, uvedl jeho předseda Pavel Dvořák.

Změny kvůli přeměně v akciovku

Pošta minulý týden oznámila, že činnost poboček v malých obcích ukončí ke konci roku. Roční ztrátu z jejich provozu vyčíslila na 32 miliónů korun ročně. Se starosty dotčených obcí firma dál jedná. Nabídla jim například, že pobočky nezruší, pokud budou na provoz pošt obce přispívat. Roční příspěvek by se měl podle informací některých starostů pohybovat kolem 200 000 korun.

"Nedá se to brát jako model. Každá pobočka generuje jiné náklady, má jiné pronájmy a podobně. Od toho se odvíjí i případná částka," uvedla mluvčí pošty Dita Václavíková.

Česká pošta provozuje 3 387 pošt. Firma prochází před změnou na akciovou společnost reorganizací. V rámci ní na podzim odejde 2 500 z 37 000 pracovníků. Firma loni vykázala zisk před zdaněním 795 miliónů korun.

Reklama

Související články

Česká pošta zavře 179 poboček

Česká pošta (ČP) do konce roku uzavře necelou dvoustovku z více než tří tisíc svých poboček. Dotkne se to zejména nejmenších obcí do tisíce obyvatel, kde jsou...

Výběr článků

Načítám