Hlavní obsah

Balík s Českou poštou putoval z Prahy do Brna 11 dní

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř dva týdny čekání na balík a desítky minut strávených na přepážce - i tak mohou vypadat služby České pošty. Z testu Novinek vyplývá, že heslo "Dnes podáte, zítra dodáme“ si podnik rozhodně nemůže dát do rámečku. Redakce poslala z Prahy po republice jako vzorek 12 dopisů a 12 balíků. Největším propadákem byly větší zásilky.

Foto: Novinky

Součástí omluvy za nedoručené zásilky byl aršík se dvěma známkami.

Článek

Se stížností na nekvalitní služby si pošta také moc nelámala hlavu, vyjádření přišlo po měsíci.

"Reklamní slogan pošty se týká expresních služeb, u kterých garantujeme dobu dodání,“ vysvětlila mluvčí podniku Dita Václavíková. Podle ní doby doručení najde každý zákazník v poštovních podmínkách.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek:. Slogan, který zdobí například poštovní auta, se netýká všech služeb České pošty, ale pouze expresního doručování.

Český telekomunikační úřad v dubnu ve své každoroční zprávě upozornil, že Česká pošta se rok od roku zhoršuje. Přestože od ledna služby podniku zdražily, úroveň služeb tomu příliš neodpovídá. Podle ČTÚ jen v loňském roce došlo na 11 procent obyčejných zásilek opožděně, tedy více než 63 miliónů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zásilka téměř jako trest

Novinky jen namátkou poslaly v jeden den 12 dopisů, následující týden pak 12 balíků. Závěry testu jsou horší, než co uvedl telekomunikační úřad. Zatímco u dopisů byla situace přijatelná, kromě dvou výjimek došly následující den, u balíků jsou výsledky horší - paradoxně nejhůře dopadlo Brno a Praha. Z dvanácti každý třetí přišel se zpožděním. Příjemce v Brně si na zásilku z Prahy musel počkat celých 11 dní.

Včas doručený dopis či balík však rozhodně není "žádná výhra“. Liberecký adresát se o tom přesvědčil na vlastní kůži. "Už mi prosím nic neposílejte. Stála jsem na poště hodinu a půl,“ přišla do redakce Novinek teskná odpověď z Liberce.

Nepřišel ještě balík z ciziny? Možná ho mají celníci ve Stodvacítce
Českou republiku "zaplavily“ balíky z ciziny. Často se jedná o zboží z USA, kde lze po internetu snadno nakoupit levněji než v ČR. Mluvčí České pošty Dita Václavíková potvrdila, že kvůli velkému nárůstu zahraničních zásilek byly posíleny směny. Jedná se zejména o výměnnou poštu, tzv. Pražskou stodvacítku, kde se třídí mezikontinentální zásilky. Právě zde by mohlo dojít k případným zdržením. Úředníci pošty zde totiž pracují společně s celníky. "Některé zásilky mohou být zpožděny kvůli špatné celní deklaraci zboží. Pokud je na balíku uvedeno, že jsou v něm například tři počítače, a rentgen ukáže, že jich je deset, tak je to problém lidí a ne pošty. Navíc pokud zásilka putuje například přes Polsko, tak to taky neovlivníme. Odpovědnost za ni přebíráme, až když je na našem území,“ vysvětlila Václavíková.
Co je to výměnná pošta:
V České republice jsou tři, a to v Praze, Břeclavi a Chebu. Na místě vždy spolupracují zaměstnanci pošty s celníky, kteří přebírají a třídí zásilky ze zahraničí, které následně opět putují poštou k adresátovi.

Největší problémy pošty Novinky zaznamenaly s oznámením o doručení. V mnohých případech adresáti ve schránce objevili lístek s druhým oznámením s tím, že při prvním nikdo nebyl zastižen doma. "Žádnou první jsem nedostal. Na balíku razítko nezastižen, ale nevyplněno, kdy se tak mělo stát. Babička je doma pořád,“ brání se příjemce z Brna.

V Praze se zase stalo, že adresát našel ve schránce oznámení o uložení zásilky na poště s tím, že nebylo možné balík doručit, protože byl dům uzamčen. Schránky se přitom nacházely uvnitř domu.

Václavíková radí, aby se takové případy nahlašovaly. Prý pošta těžko může podniknout nějaké kroky, když o problémech konkrétních zákazníků neví.

Jenže podle testu Novinek ani se stížností nemají lidé vyhráno. E-mailem byla České poště zaslána stížnost s prosbou o vysvětlení 13. května. Odpověď přišla 10. června s tím, že omluvný dopis vyrazil na cestu 6. června.

Jak dlouho trvalo doručení zásilky z Prahy (ve dnech):
městodopisbalík
Plzeň-Bělský Les11
Ostrava11
České Budějovice22
Brno-Bohunice111
Pelhřimov11
Bochov11
Pardubice21
Liberec-Radčice11
Jirkov12
Karlovy Vary-Stará Role11
Zlín12
Praha-Čakovice11

Přestože se pošta měla kát, problémy se opakovaly. Ve schránce skončil lístek s tím, že omluva leží na poště. Jenže v době doručení byl příjemce doma. Navíc paradoxně v dopise stojí: "Šetřením na balíkové dodejně pošty Praha 920 a poště 96 bylo zjištěno, že vaše stížnost je oprávněná. Pošty nepostupovaly při dodávání obchodního balíku v souladu s technologickými postupy.“ V dodatku pak stojí, že se úředníci omlouvají a že byla přijata taková opatření, aby se podobná situace neopakovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám