Hlavní obsah

Česká pošta zavře 179 poboček

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká pošta (ČP) do konce roku uzavře necelou dvoustovku z více než tří tisíc svých poboček. Dotkne se to zejména nejmenších obcí do tisíce obyvatel, kde jsou pošťáci podle vedení ČP nevytížení. Přepážky tu nahradí takzvané motorizované doručování.

Článek

To znamená, že z nejbližší pošty budou pošťáci za lidmi dojíždět, aby jim dopisy předali, popřípadě zařídili další služby. Novinkám to potvrdila mluvčí společnosti Dita Václavíková. „Pro lidi to bude komfortnější,“ uvedla s tím, že v některých regionech tak pošta funguje již od devadesátých let.

Václavíková tvrdí, že doposud nebyly větší problémy, proto by se lidé neměli obávat. I jednotliví starostové, s kterými pošta jedná, prý rozhodnutí chápou.

Nejvíce malých poboček zanikne v jižních Čechách, kde chce pošta motorizovaným doručováním nahradit 58 poboček. Následují západní Čechy se 46 pobočkami a východní Čechy, kde podnik zruší o čtyři pošty méně. Následují střední Čechy s 18 uzavřenými pobočkami. O desítku pošt přijdou severní Čechy, na severní a jižní Moravě se uzavře celkem pět pošt.

Česká pošta v číslech v roce 2007:
zaměstnanců37 008
průměrná mzda17 452
poboček3 387
přepravených listovních zásilek904 580 000
přepravených balíkových zásilek28 658 000

Zavírání 179 poboček se do konce roku (původně pošta hovořila o letošním podzimu) dotkne nejmenší obcí, například v horských či rekreačních oblastech. Podle Václavíkové zde totiž bývají pošťáci málo vytížení.

Pošta letos začala s výrazným zeštíhlováním, kromě rušení poboček bude firma propouštět. Od října by o práci mělo přijít na dva a půl tisíce lidí. To se však setkalo s nelibostí. Pošťáci začali vyhrožovat stávkovou pohotovostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta se centralizuje, propustí 2500 lidí

Od 1. října odejde z České pošty asi 2500 lidí z celkového počtu 37 000 zaměstnanců, řekl v rozhovoru pro deník Právo generální ředitel firmy Karel Kratina....

Výběr článků

Načítám