Hlavní obsah

Starostové a Změna pro Liberecký kraj podepsali koalici, hejtmanem bude Půta

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové (SLK) a Změna pro Liberecký kraj (ZLK) v pondělí podepsali dohodu o vytvoření koalice. Křehká třiadvacetičlenná koalice se dohodla, že v úterý 27. listopadu na ustavujícím zastupitelstvu zvolí hejtmanem Libereckého kraje lídra vítězného uskupení SLK Martina Půtu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Martin Půta (vlevo) a Jan Korytář (vpravo) uzavřeli dohodu o koaliční spolupráci.

Článek

„Věřím, že koalice bude stabilní. Budeme hledat nejlepší řešení bez ohledu na to, kdo je přináší,“ komentoval dohodu Půta.

Zástupci obou uskupení se dohodli, že v devítičlenné krajské radě bude mít SLK 5 členů a ZLK má získat 4 křesla radních. Překvapením je, že jednička ZLK Jan Korytář zůstal bez křesla krajského radního. „Je to dohoda zastupitelskou klubu. Byl to můj návrh. Mým osobním posláním v politice je vytváření podmínek pro uplatnění dalších lidí,“ vysvětlil Korytář.

Resort dopravy bude mít podle uzavřené dohody na starosti starosta Lomnice nad Popelkou Vladimír Mastník, kulturu starostka Turnova Hana Maierová, sociální věci náměstek primátora Jablonce Petr Tulpa a ekonomiku starosta Desné Marek Pieter (všichni SLK).

Změnu pro Liberecký kraj bude v krajské radě zastupovat krajská předsedkyně školských odborů Alena Losová jako radní pro rezort školství, regionální rozvoj bude mít na starost ředitelka Kulturního střediska ve Smržovce Ivana Hujerová, životní prostředí a zemědělství bude zastupovat šéf ekologické organizace Naše Podještědí Josef Jadrný a krajskou radní pro sport a překvapivě i zdravotnictví bude bývalá náměstkyně libereckého primátora a bývalá reprezentantka ČR v běhu na lyžích Zuzana Kocumová.

Reklama

Výběr článků

Načítám