Hlavní obsah

Staronovým šéfem lékařské komory se stal Milan Kubek

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V sobotu se na sjezdu České lékařské komory v Praze, kde 369 delegátů již od pátku zastupuje 44 000 doktorů, volil nový prezident komory. Proti Milanu Kubkovi, který byl v prezidentské funkci pět let a kvůli nové volbě musel odstoupit, se postavila profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky II. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. V sobotní volbě Kubek svůj post obhájil.

Článek

Kubek od delegátů zíkal 245 hlasů, Hercogová 75. Hlasovalo celkem 330 lidí, z toho bylo pět hlasů neplatných.

Hercogová o sobě před sjezdem prohlásila, že je „spíše pravicového smýšlení“, Kubek tvrdí, že je „nestranický“. Oba chtějí pro lékaře i pacienty to nejlepší, ale cesty, jak k tomu dojít při vedení komory, jsou rozdílné.

„Pokud si lékaři přejí komoru, která bude jen servilně přitakávat politikům a trestat doktory, nechť zvolí do čela někoho jiného. Pokud lékaři požadují, aby komora hájila jejich práva a zájmy, jsem připraven ji vést,“ uvedl dříve Kubek.

Hercogová chtěla, aby komora byla pro veřejnost především garantem vysoké odbornosti péče a byla rovnocenným partnerem státní správy. Uměla si i představit, že by sloužila i jako „informační centrum pacientů při hledání konkrétního lékaře či zdravotnického zařízení podle odbornosti“.

Podle Hercogové komora nyní neplní vše, k čemu je ze zákona zřízena. „Místo spolupráce se všemi partnery a kolegy za respektování i jiných názorů se postupně vytratil duch kolegiality a nahradila jej snaha o prosazování názorů vlastních, často osamocených.“

Kubek je znám jako tvrdý, neohrožený bojovník za zájmy lékařů, ale mnozí mu vyčítají, že komoru vede odborářským způsobem (dříve byl předsedou Lékařského odborového klubu), což jí nepřísluší.

Jak řešit odchody z nemocnic

Už 4000 z 16 000 nemocničních lékařů deklarovalo, že pokud nedostanou přidáno, koncem roku podají výpověď. S dvouměsíční výpovědní lhůtou by tak z nemocnic odešli k 1. březnu příštího roku. Pokud by se tak stalo, zhoršila by se dostupnost péče, na ošetření a operace by se čekalo. Ministr nevyloučit ani zavírání některých oddělení nemocnic či dokonce celých nemocnic. Doufá však, že většina lékařů si odchod rozmyslí a zůstane.

Lékaři dnes berou přibližně 45 000 až 50 000 korun hrubého měsíčně, ale se všemi příplatky a službami. Lékařský odborový klub požaduje, aby průměrný plat lékaře byl 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy zhruba 35 000 korun pro začínajícího lékaře a 70 000 pro atestovaného lékaře za základní pracovní dobu. Heger jim ale opakovaně vzkázal, že je to v současné době nereálné.

Reklama

Výběr článků

Načítám