Hlavní obsah

STAN zahájili kampaň do krajů. Vyhnat zlé duchy z úřadů jim má pomoci česnek

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starostové a nezávislí v pondělí zahájili „česnekovou” kampaň před podzimními krajskými volbami. Česnekem chtějí poukázat na to, že „kraje potřebují vyléčit”. Na závěr politici a přítomní příznivci vytvořili živý řetěz spojený stužkami s česnekem a obklíčili středočeský krajský úřad, čímž chtěli symbolicky vyhnat „zlé duchy a upíry”.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampaně do krajských voleb hnutí STAN. Na snímku předseda hnutí Vít Rakušan a Petra Pecková

Článek

Předvolební kampaň se symbolikou českého česneku hnutí STAN zahájilo před středočeským krajským úřadem, který poslední čtyři roky vede hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO.

Česnek má úžasnou schopnost léčit, uzdravovat. A my máme pocit, že většina krajů potřebuje vyléčit
předseda hnutí STAN Vít Rakušan

„Česnek má úžasnou schopnost léčit, uzdravovat. A my máme pocit, že většina krajů potřebuje vyléčit. V některých pohádkách se dokonce říká, že vyhání zlé duchy a pomáhá proti upírům,” osvětlil na úvod šéf hnutí Vít Rakušan, který v této souvislosti nepřímo narážel na středočeskou hejtmanku.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampaně do krajských voleb hnutí STAN. Na snímku Vít Rakušan

Transparentnost, vstřícnost a pokora

Proti Jermanové se na podzim postaví s cílem vystrnadit ji z hejtmanské funkce starostka středočeských Mnichovic Petra Pecková. „Středočeskému kraji chybí vstřícnost a pokora. Budeme transparentní a všechny kraje otevřeme lidem,” přednesla Pecková s tím, že za vlády Jermanové se počet odmítnutých žádostí podle informačního zákona více než ztrojnásobil.

ČSSD zahájila kampaň, sází na červený svetr. Hamáček ukázal billboard a ztuhl mu úsměv

Krajské volby

Na zahájení nechyběl žádný z kandidátů na hejtmana s výjimkou starosty Kyjova Františka Lukla, který musel plnit pracovní povinnosti v Jihomoravském kraji, a jedničky kandidátky na Olomoucku, kde tento post připadl koaličním Pirátům. Na jednom pódiu se tak kromě Rakušana a Peckové sešli například bývalý plzeňský hejtman a exčlen ČSSD Josef Bernard, současný liberecký hejtman Martin Půta či někdejší šéf hnutí Petr Gazdík, který kandiduje na Zlínsku proti oblíbenému a dlouholetému lidoveckému hejtmanovi Jiřímu Čunkovi.

Každý z kandidátů představil své krajské priority, které je ale možné zároveň vztáhnout na celé Česko. Šlo například o snahu o zlepšení financování krajů pro výstavbu dopravní infrastruktury, zlepšení dostupnosti dopravní péče na venkově či transparentní rozdělování a čerpání dotací.

S česnekem obklíčili středočeský úřad

„Starostové řídí své obce dobře. A za těch pět týdnů budou mít občané ve všech krajích možnost nechat řídit kraje svými starosty. Bude to určitě lepší než ten pokus, který se odehrává v posledních letech, tedy pokus řídit kraje na dálku z jednoho notýsku, jednoho telefonu a jedné kanceláře,” podotknul Půta, který tím narážel na hnutí ANO.

Nejsilnější tým do voleb jsme my, rozjela ODS sebevědomou kampaň

Domácí

Rakušan k tomu dodal, že právě nadcházející volby mohou pomoci změnit atmosféru v zemi a ukázat, že to může fungovat i jinak. Antibabišovská rétorika byla patrná například i v přichystané atrakci, kdy zájemci mohli házet míčky do pusy čelním představitelům hnutí ANO a zároveň k nim přiřazovat jejich případné kauzy či neúspěchy.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Hnutí STAN při zahájení kampaně pro podzimní krajské volby připravilo pro zájemce i zábavu.

Na závěr členové hnutí STAN a příznivci vytvořili lidský řetěz spojený stuhami s česnekem a obklíčili středočeský krajský úřad, čímž se odtud symbolicky pokusili vyhnat „zlé duchy”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám